Roman der tager udgangspunkt i forfatterens forældres møde, omfattende citater fra brevene.
Ungarske Miklós kommer fra koncentrationslejren Bergen-Belsen til en flygtningelejr i Sverige. Han vejer godt fyrre kilo, og lægen forudsiger hans snarlige afgang på grund af tuberkulose. Miklós har helt andre planer, han vil giftes. Han skriver 117 enslydende breve til ungarske piger i Sverige. En af dem der svarer er Lili, der også er hårdt ramt. Sammen finder de en tone, en bølgelængde, en retorik der gør deres brevveksling ganske særlig.
Brevene er en del af romanen. En anden er det liv de lever i flygtningelejrene, deres venten, deres hverdag og Miklós overraskelse – forskrækkelse og lammelse – da en anden modtager af hans breve pludseligt stiller i lejren, i en overflod af 90 kilo brusende kvindelighed, Klára. Klára erklærer ham sin kærlighed og fortæller at hun er forelsket i hans geni, hans vidunderlige retorik. Miklós bliver reddet på stregen af et mindre mirakel og kan fortsætte med at dyrke sin voksende kærlighed til Lili.
Efter en lang brevvekslen får de to tilkæmpet sig muligheden for at mødes. Det første møde er lige ved at gå skævt, men mellem skam, skyld, dybe traumer og en religion der svigter udvikler kærlighedshistorien sig og forsyner 70 år senere os borgere i det egoistiske velfærdssamfund med en rørende og sand fortælling om stor kærlighed, om velmenende men ikke altid forstående venner, og om en menighed der samler penge sammen så Miklós kan få nyt gebis, inden han kysser sin Lili. Miklós ved, hvad han vil men får også hjælp af tilfældigheder.
Feber ved daggry
Péter Gárdos
Oversat af Péter Eszterhás
240 sider
Gyldendal
Udgivet: 29.04.2016
Birte Strandby