Den tyske ernæringsekspert Silja Schäfer har haft et ønske om at hjælpe børnefamilier med at spise mere grønt og sundt. Derfor har hun forfattet kogenbogen ”Familiens grønne favoritter” i samarbejde med Inga Pfannebecker, der har udviklet bogens opskrifter. Bogen rummer lidt over 60 opskrifter fordelt på alle dagens måltider. Den er tænkt som en inspiration til travle familier, der gerne vil gøre noget godt for kroppen uden at madlavningen skal være kompliceret og tidskrævende. 

Titlen ”Familiens grønne favoritter” kan antyde, at der her er tale om en vegetarisk eller endda vegansk kogebog. Det er imidlertid ikke tilfældet skønt overvægten af bogen er vegetarisk. Det er primært i kapitlet med hovedretter, at du finder en håndfuld retter, hvori der indgår kød. De allerfleste steder er der forslag til hvordan, du kan gøre retten vegetarisk eller helt vegansk. Udfordringen er, at det ikke slet fremgår af bagsidetekst eller forord, hvilken type opskriftsbog der er tale om. Jeg er ikke et sekund i tvivl om at de fleste vegetarer og veganere, vil opleve det som et irritationsmoment. 

Opskrifterne har grøntsagerne i centrum, men der er fx også tænkt på sunde fedtstoffer fra nødder, kerner og frø. Alle opskrifter er læsevenligt sat op med angivelse af antal personer, tilberedningstid samt ernæringsberegning. Sidstnævnte gør bogen velegnet for en større målgruppe, der af forskellige årsager har øje for energifordeling. 

Under opskriften er der angivet et sundhedstip, i hvilket læseren kan få indblik i fakta om rettens ernæringsmæssige fortrin. Det kan fx vedrøre et særligt højt proteinindhold eller et bestemt vitamin, som retten er rig på. Nederst på siden findes en ikon som viser om retten er vegetarisk, vegansk, glutenfri eller laktosefri. To ikoner viser også om retten er nem eller hurtig at lave. Med nem menes at børn og begyndere kan være med. 

Fremgangsmåden er formidlet punkt-for-punkt i et letlæseligt sprog. Enkelte opskrifter er forsynet med et separat tip, der fortæller hvad retten kan anvendes til. 

Som altid når der er tale om en opskriftsbog, der er oversat fra et andet land, er det vigtigt at den tilpasses danske forhold, selvom vi kan lære af andre madkulturer og skikke. I kolofonen står Ellen Riis angivet som oversætter, men der er langt fra at oversætte tekst til at bearbejde en kogebog til danske forhold. Der er enkelte opskrifter, der næppe vil blive anvendt grundet mangelfuld bearbejdning til danske forhold. Det gælder fx koldhævede speltstykker og pizzaboller, der bages med tørgær, der forsat er en sjældenhed herhjemme. I opskriften på chokoladegranola indgår poppede quinoa, som jf. teksten kan erstattes med soja crispies. Ingen af delene er umiddelbart tilgængelige, medmindre man går i en helsekost. Skal du lave sprød laks med kartoffelsalat, skal du anvende puffede quinoa. Jeg ville umiddelbart tro, at puffede og poppede quinoa er det samme, men at oversætteren måske ikke er helt konsistent. 

Det tyske islæt ses. Du finder fx frikadeller med brasede kartofler og kålrabi. Om du så kan finde kålrabi i et supermarked dér hvor du bor, er en anden sag. Kvark indgår i utallige opskrifter, men her har man heldigvis noteret, at skyr kan anvendes. 

Maden er som udgangspunkt genkendelig for de fleste. Det er moderne familiemad med et grønt tvist. Inspirationen kommer fra hele kloden. Ønsket er, at det skal være nemt at lave og ikke kræve al for megen tid i køkkenet. 

Mange vil nok skulle bruge lidt ekstra tid på indkøb. Det er langtfra alle ingredienser, der kan købes i et discount supermarked. Du vil muligvis også skulle forbi Matas eller helsekost efter silkentofu, hampefrø, boghvedemel, mandelsmør etc. En meget stor del af opskrifterne er heldigvis lige til at gå til – også når det gælder ingredienser. 

”Familiens grønne favoritter” er en fornuftig brugsbog til dig, der ønsker konkrete tips og idéer til hvordan din familie spiser mere sundt og grønt. Silja Schäfer og Inga Pfannebecker viser, hvordan hverdagsmad kan være farverig og smagfuld uden, at det skal kræve oceaner at tid i køkkenet. 

Bogen er mestendels vegetarisk. Den har flere gode bonusfeatures såsom sundhedstips og smarte ikoner, der viser hvem den enkelte opskrift henvender sig til. Det gør bogen til en praktisk hjælp i hverdagen, når der fx kommer en gæst med et særligt kostmæssigt behov. Sundhed og velsmag er ikke modsætninger! Dét viser ”Familiens grønne favoritter” os med sine mange kreative bud på familievenlig mad. 

Familiens grønne favoritter

Forfatter: Silja Schäfer

Opskrifter: Inga Pfannebecker

Oversættelse: Ellen Riis

Forlag: Legind

144 sider, illustreret i farver. Hardback

Udgivelsesdato: Den 29. november 2022

Anmelder: Nønne Lønne Votborg