Den 1 april 2025 fylder Danmarks Radio 100 år. I 1925 var navnet Statsradiofonien, for her til lands bestemte politikerne, at staten skulle have monopol. Røster om private aktører blev overhørt.
Journalist Jacob Wendt Jensen har på opfordring af Forlaget Gad skrevet en klods af en bog på over 400 sider om den 100-årige.
Danmarks Radio er en instititution, som 90 procent af alle danskere dagligt på en eller anden måde har kontakt med og har en mening om.
Jacob Wendt Jensen har løst opgaven smukt og leveret en aldeles læseværdig bog. Han skriver i et let flydende sprog. Tonen er gennemgående venlig. Sådan er det jo med fødselsdagsomtaler. Bevares. Nogle kritiske røster kommer til orde i forbindelse med enkelte udsendelser og fødsler af disse.
Jacob Wendt Jensen har været i DR’s arkiver, han har talt med tidligere medarbejdere eller citerer fra deres erindringer, hvis de har skrevet sådanne.
Alle krinkelkroge af udsendelsestyper i radio og tv bliver omtalt. Hvordan kreativiteten er opstået, hvordan ideer er kvalt – og hvordan de alligevel blev gennemført.
Bogen er flot udstyret med fotografier. I specielle bokse er der fotos af og tekst om en lang række af koryfæerne gennem tiderne. Nævnt i flæng: Karl Bjarnhof, Svend Pedersen, Gunnar Nu Hansen, Poul Thomsen, Ole Emil Riisager, Jesper Klein, Lise Nørgaard, Tine Bryld, Bent Bertramsen og adskillige flere.
Danskerne tog hurtigt radioen til sig. I 1925 er der 28.140 licensbetalere. Året efter var antallet næsten ti gange så stort, og der blev sendt ni timers radio om ugen. Radioen er det medie, der hurtigst fik et stort publikum – foran videoer, computere og internettet!
Fjernsyn tog danskerne også relativt velvilligt til sig. Den allerførste udsendelse blev sendt i 1948. I 1959 var der 25.000 licensbetalere og det steg støt til en million i 1964. Fjernsynet kom samtidig med, at velstanden steg i Danmark og der blev råd til en firkantet kasse i flere og flere små hjem.
I 1988 gik TV2 i luften. Danmarks Radios monopol var slut.
Hvad det betød vidste ansatte i DR ikke – og de var heller ikke interesseret. “Stemningen var, at vi var urørlige”, er Poul Nesgaard citeret for. En anden skulle have sagt “dødarrogante”.
Nogle medarbejdere har tænk sig om. Således siger Steffen Gram: “Det var skelsættende og inspirerende, da TV2 kom. Jeg tør slet ikke tænke på, hvor vi havde været henne, hvis det ikke var sket. Vi havde været så selvfede.”
Det sidste afsnit handler om DR og fremtiden. Her slåes det fast, at der en sammenhæng med en stærk public service-station og et sundt demokrati. Den nu afgående generaldirektør, Maria Rørbye Rønn, siger, at hun gerne til sin efterfølger vil aflevere et DR, der er vant til at samle befolkningen på kryds og tværs og et DR, som rummer, hvad der er af forskelligheder i det levede liv i Danmark.
DR 100 år
Dokumentar
439 sider, rigt illustreret
Forfatter Jacob Wendt Jensen
Udkom november 2024
Gads Forlag
Anmelder Bjarne Gregersen