‘Teenagehjernens følelsesdel er mere dominerende end den rationelle del.’ Se, det vidste vi jo godt. Det er snart en del år siden, vi første gang hørte udtrykket ‘lukket på grund af ombygning’ om teenagerens hjerne, og der findes endda kulturer der isolerer teenagere, fordi de ikke altid fungerer rationelt set fra voksenperspektiv. Lola Jensen har i årevis underholdt om forholdet mellem teenagere og forældre, men det lykkes alligevel psykoterapeut Lotte Palsteen at bidrage til debatten.
I disse tider hvor de unge er mere skrøbelige end nogensinde, skal man måske gøre en ekstra indsats for at hjælpe barnet, og her levererer ¨Din teenager er dit spejl’ nogle fornuftige redskaber. Mentalisering er en mulighed, når teenageren tænder af. I stedet for at lufte sin vrede kan man gøre som i trafikkampagnen: Brug 2 sekunder mere …, altså træde tilbage, acceptere sin egen sindstilstand og overveje, om vreden kan handle om noget andet end den nuværende situation. Møder man noget fra sin ungdom, en skam familien måske har plantet i en, og kan man imødegå teenagerens skam/forladthed? Det er ikke så usædvanligt, at vi overfører gamle problemer til nye børn. Det kan man blandt andet læse om i den udmærkede Grib kærligheden af Gitte Sander.
Man kan spørge til sin teenagers trivsel: Hvordan har du det for tiden? Hvordan har du det sammen med dine venner? Føler du dig tryg sammen med dem?
En del af spørgsmålene ville måske nok blive afvist af den unge, lidt afhængigt af alder. Man kan også fortælle noget fra sin egen ungdom. Her understreger forfatteren pædagogisk, at det kun skal være som åbning af dialogen og ikke fylde hele samtalen.
Det er teenageren der opfattes som problematisk, men forfatteren kommer frem til, at det ofte er forælderen der har problemer, og det er man nødt til at indse for at kunne støtte sit barn.
Lotte Palsteen præsenterer mange gode eksempler på konflikter og hvordan, de kan løses. Vi kommer desuden ind på, hvordan ros kan have utilsigtede effekter, hvordan samværet i familien generelt påvirker teenageren, og naturligvis på hvordan man kan hjælpe sin teenager.
Der tales for tiden meget om vores plagede unge. Det kan man blandt andet læse om i Dion Sommers ‘Leg – en ny forståelse’. Problemet berøres kun indirekte i ‘Din teenager er dit spejl’, men der er en historie om en mor, der har så travlt med at køre sine børn rundt til skole og sport, at hun glemmer at interessere sig for dem. Og det er måske noget af den tidstypiske problematik: At børn er noget der skal køres rundt, men ingen forældre stiller bilen for at gøre plads til klima, miljø og ungernes cykling på vejene. Har vi fået en bagvendt tilgang til det at være forældre?
Din teenager er dit spejl – tør du kigge i det?
Lotte Palsteen
204 sider
Grønningen 1
Udgivet: 2020
Birte Strandby