Det onde netværk er Erik Hauervigs debut som krimiforfatter. Til daglig arbejder Hauervig som kriminalassistent på Station City på Vesterbro i København. Det samme gør hans hovedperson i krimien: Bjørn Agger, kriminalassistent på Station City.

Gennem ti år – fra 1997 til 2007 – arbejdede Hauervig med prostitution og kvindehandel på Vesterbro, så han har opbygget et intimt kendskab til kriminaliteten i denne bydel og specielt området fra Gasværksvej til Hovedbanegården, der er et center for prostitution og gadehandel med narko, og det er præcis her den gode Bjørn Agger har sin gang.

En gruppe unge tyrkere røver nogle massageklinikker, voldtager en af luderne og kræver beskyttelsespenge af pigerne. Luderne har imidlertid allerede rockerklubben White Sharks som dyrt betalte beskyttere, så rockerne går i kødet på tyrkerne, som viser sig at have forbindelse til indvandrerklubben Black Pride. Inden længe findes to af tyrkerne flydende i Øresund med dødelige blyforgiftninger, og et par rockere bliver sendt til himmels, eller hvor de nu havner, af en bombe under rockerbossens bil.

Den megen uro og ballade som drabene medfører i prostitutionsmiljøet giver Agger og hans folk mulighed for at få flere oplysninger om forholdene for luderne og den måde de bliver handlet til Danmark på. Samtidig bliver læseren præsenteret for flere fine folk fra det mondæne nordsjællandske rigmandsmiljø. Advokater, ejendomsbesiddere og forretningsfolk som har stor økonomisk gavn af prostitutionskarusellen med de handlede piger. Der er f.eks. masser af penge at tjene på udlejninger af kælderlokaler til 30.000 kroner om måneden og luksusbordeller til betydeligt højere leje. Desuden er pigerne til rådighed, når forretningsaftaler skal hives i land – om ikke andet så skal filmene fra de hemmeligt installerede kameraer nok få folk til at makke ret. Det er ikke mange, som har lyst til at se deres narkoindtag og deres vilde seksuelle udskejelser lagt ud på internettet. Og netop narko – især kokain – er en handelsvare der åbenbart flyder i konstante strømme fra bandemiljøerne til jetsetterne i strandvejsvillaerne.

Kvinder, narko , våben er der tre store sællerter i verdensøkonomien, og de to af dem trives rigtig godt i den danske sammenblanding af kriminelle bander, slyngeladvokater og samvittighedsløse rigmænd, der kynisk lukrerer på kvindehandel, prostitution, narko, afpresning og korruption.

Det er tydeligt at Hauervig har et indgående kendskab til de miljøer, som han beskriver. Som han selv siger, så er de kriminelle forhold i bogen taget fra virkelighedens sager, så man egentlig kan opfatte det som en slags nøgleroman, der afdækker nogle af forholdene dagens Danmark. Der er ikke meget persontegning, og handlingen skrider frem i et temmelig roligt tempo. Det er ikke den store skrivekunst, men jeg kan ikke undgå at være spændt på, hvilke korruptionsforhold den gode Agger opdager i næste bind. Det er en interessant krimi.

Det onde netværk

Forfatter: Erik Hauervig
323 sider
Forlag: Bogkompagniet
Udg.: 24.04.2012

Jan Vandall