Den utrolige historie om middelalderborge hører til i rækken af andre utrolige historier – om Pompeji, Den kinesiske Mur, vikinger – fortalt for børn.
Igen er det David Antrams humoristiske og farverige billeder der gør historien særligt fascinerende, men generelt er bogen let tilgængelig, og små faktablokke og gode råd gør læsningen til en spraglet affære, der nok kan fange selv de mest ukoncentrerede hjerner.
I en del af de andre utrolige historier er læseren med i fortællingen. Tiltalen er ‘du’, og i eksempelvis Den utrolige historie om vikinger bliver ‘du’ inviteret på rejse med vikingerne. Henvendelsen er til en dreng, og når man læser om middelalderborgene, opdager man hvorfor. Der er simpelthen ikke ret mange gode ‘lærepladser’ til piger. Men i Den utrolige historie om middelalderborge, er læseren en bondepige tilknyttet et baroni i England. Hendes far skaffer hende arbejde som tjenestepige på borgen, og herfra er der gode muligheder for at beskrive, hvordan borgen er indrettet, hvordan hierarkiet fungerer, og hvordan pagen bliver til en ridder.
Senere bliver borgen belejret, og det kommer til at handle om våben og sygepleje. Belejringen gør, at borgens beboere er næsten ved at dø af sult, men den unge læser slipper heldigvis hjem med livet i behold.
Kong John huserer i baggrunden og er også årsagen til belejringen.
En kort ordliste forklarer de ord og udtryk der måtte være fremmede for et barn i 2020, og som de andre bøger i serien tilbyder bogen en en let og interessevækkende adgang til historien.
Den utrolige historie om middelalderborge
Jacqueline Morley
Illustreret af David Antram
Oversat af Anne Krogh Hørning
32 sider
Straarup & Co
Udgivet: 2020
Birte Strandby
Trackbacks/Pingbacks