Blixen er en stor fortæller, og det bliver man mindet om, når man læser Den udødelige historie. 

En gammel, rig mand, mr. Clay, en Blixens svar på Dickens’ Scrooge, får gigt og kan ikke sove om natten. En yngre mand, Elishama, i hans tjeneste læser regnskabsbøgerne op for ham om natten, indtil de har læst alle bøgerne flere gange. Så kommer mr. Clay i tanker om, at der må findes andre slags bøger, andre historier, og han kommer i tanker om en historie, han har hørt fra en sømand engang.

Han beslutter sig for at gøre historien til virkelighed i al dens magiske vanvid. Det indebærer en smuk kvinde, der mod betaling er klar til at tilbringe natten med en ung sømand. Elishama får til opgave at sørge for setuppet og kontakter Virginie der først bliver stødt over det uanstændige tilbud, men som har særlige grunde til at ønske sig ind i mr. Clays hus.

Det lykkes også at finde den unge sømand, og historien kan begynde. Den slutter ikke helt som forventet, og den får også langt flere konsekvenser, end både mr. Clay, Elishama og den unge sømand havde regnet med; men vi kan endnu engang slå fast, at Blixens historier er udødelige, hendes karakterer små og ubetydelige, storslåede og tapre på samme tid.

Den udødelige historie blev udgivet I novellesamlingen Skæbne-anekdoter i 1959.

I virkeligheden følte han, dunkelt og mægtigt – for alt gik i denne time dunkelt og mægtigt gennem ham – at han var ved at mestre den person som havde villet forstyrre hans virkelighedsbillede: Profeten Esajas.

Den udødelige historie er filmatiseret af Orson Welles med Jeanne Moureau i hovedrollen, 1968.

Den udødelige historie

Karen Blixen

95 sider

Gyldendal

Udgivet: 03.12.2020 (1958)

Birte Strandby