På krimimessen i Horsens 2023 sagde Gretelise Holm, at krimien var god til at gøre opmærksom på samfundsproblemer. Andre har kaldt krimien for vor tids folkeeventyr, og når man læser ‘Den sidste udvej’, får man da også langt mere end en mordgåde eller to.
Den sidste udvej er en uafhængig fortsættelse af Smukke mand fra 2022. Parret fra Smukke mand, Miriam der er jurastuderende og hendes kæreste Kasper der er cykelsmed, er centrale i romanen, men også Miriams kollega, parterapeuten Esben, lyser op i landskabet. Synsvinklen skifter mellem de to, Miriam og Esben, og både stil og handling gør romanen nærværende og levende.
Først havner Esben i problemer. Hans tidligere elskerinde beder ham om at kigge ind, men da han når frem, er hun død, selvmord eller mord. Politiet mistænker Esben for mordet, mens Esben på sin side ikke tror, at den afdøde kan have begået selvmord. Afdødes mand kunne også være en mistænkt, hvis det ikke lige var fordi, han bliver fundet død på et hotelværelse umiddelbart efter fundet af hustruen. Det giver spekulationer, især fordi han er ansat i efterretningstjenesten.
Men ingen dansk krimi uden inddragelse af hovedpersonernes problematiske privatsfærer. Esben har fået et alderdomsrelateret problem, og bliver måske nødt til at opgive sin tidligere karriere som damernes mand. Miriam går i clinch med healingbranchen, og bliver allerede ved første session overrasket over, hvor effektiv og behagelig en sådan session kan være. Hendes kæreste er lidt mere skeptisk, fordi han har nogle andre erfaringer.
Esben og Miriam nærmer sig opklaringen af mordgåden fra flere sider, og Miriam får trods sin forsigtighed også bragt sig selv i fare. Læseren får værdifulde indblik i såvel healingbranchen, hackermiljøer som markedet for aktiv dødshjælp. Tilsammen giver det en underholdende, farverig cocktail og et basalt set ret omfattende billede af dagens samfund.
Den sidste udvej
Gretelise Holm
365 sider
Alhambra
Udgivet: 17.08.23
Birte Strandby