Den amerikanske forfatter Mark Sullivan er især kendt for at skrive krimier sammen med James Patterson. Men i 2020 kunne danske læsere tage fat på den historiske roman ”Under en blodrød himmel”. Den tog afsæt i virkelige hændelser fra Anden Verdenskrig. Nu er der godt nyt til fans. Mark Sullivan er klar med romanen ”Den sidste grønne dal”. Handlingen bygger til dels på virkelige hændelser, der foregik under Anden Verdenskrig og fiktion. Forfatteren zoomer ind på en side af Anden Verdenskrig, der vil være helt ny for mange læsere.
Romanen tager læseren med til Ukraine, hvor den tager sin begyndelse i marts 1944. Ukraine er sovjetisk territorium. Her møder vi det jævne og sympatiske unge landmandspar Adeline og Emil Martel, der har to sønner, Will og Walt. Familien bor ved siden af deres slægt. Den unge landmandsfamilie har tyske rødder, er såkaldte “Volksdeutche”, der er dygtige landmænd og dedikerede til den lutheranske tro. Nu rykker familien op for at følge med nazisterne på deres vandring fra Ukraine til nazistiske besatte områder. De håber, at de på dén måde undgår den russiske ”bjørns” vold og ødelæggelse. Adeline siger dog at ”Vi løber med ulvene”. Der er tale om pest eller kolera. Skal de gå tilbage til russerne eller følge nazisterne, med hvem de heller ikke sympatiserer?
”Den sidste grønne dal” skildrer, hvordan mange mennesker kom i klemme, da tyskerne begyndte at tabe krigen. Adeleine og Emilie forklarer deres to små drenge, at de skal drage ud på et eventyr for at lede efter den sidste grønne dal, hvor alt er skønt – nærmest paradisisk. Dalen bliver deres pejlemærke de næste mange måneder. Som tiden går og familien bevæger sig vestpå, vokser strabadserne og gruen sig imidlertid. De håber at flygte fra tyskerne og komme vestpå til frihed. Før de kommer så langt, er krigen dog slut og Tyskland har tabt. De står overfor nye fatale problemer.
Familien tvinges ud i skræmmende oplevelser og står ansigt til ansigt med døden. De stilles overfor dilemmaer, som intet menneske bør møde. Sulten bliver en konstant fjende. Værst er dog angsten for at miste, for hvordan holder man sammen på hinanden, når krigen raser?! Undervejs på den livsfarlige flugt gennemgår de ting, de færreste kan begribe. Krig er i sandhed en katastrofe.
I begyndelsen virkede det tungt og enormt trist at læse romanen med al dens smerte, sorg og ondskab. Der var næsten noget enerverende ved gentagelserne i rædslerne og prøvelserne, de møder. Læseren fornemmer dog snart, at forfatteren med denne langsommelighed giver brutaliteten tid til at komme ind under huden. Det ér voldsom læsning. Hvis det ikke var for kærligheden mellem familiemedlemmer og gode mennesker de møder på deres vej, så ville det være ubærligt. Dét og håbet om at finde den sidste grønne dal gør læsningen mulig. Alligevel synes jeg, at romanen indimellem kan opleves som en kende langsommelig og uden tilstrækkelig fremdrift.
Mark Sullivan skriver med indlevelse og autenticitet. Det er en roman, der er grundigt researchet. Romanens tone er meget altmodisch. Sprogligt er bogen ikke fyldt med finesser. Der er en hel del dialoger, og de kan – for nogen – måske fremstå en anelse antikveret i udtrykket. Jeg ser det imidlertid som et vidnesbyrd om, at forfatteren har øje for at tilpasse sproget til den tid, hvori handlingen udspiller sig. Familien er kristne. Deres tros- og bønsliv er en naturlig del af person- og tidsportrættet. Men værger man sig ved dén slags, bør man ikke tage hul på romanen, da de religiøse temaer til tider føles som en prædiken. Spørgsmålet er dog, om ikke det er naturligt at søge hjælp hos en Gud, når man møder helvede på jord? Jeg synes, Mark Sullivan skildrer det troværdigt og tidstypisk.
Bagerst i bogen findes et interessant efterord, der fortæller om bogens tilblivelse og baggrund. Det er uhyre spændende læsning. Jeg kiggede forgæves efter et (historisk) oversigtskort. Et sådanne ville have hjulpet til at følge familiens flugt. Når det er sagt, så er handlingen ikke vanskelig tilgængelig.
“Den sidste grønne dal” er en rå og rørende fortælling om krig, forfølgelse, destruktion og håb. Det tilføjer uvægerligt et ekstra lag, at den tager udgangspunkt i Ukraine, hvor der i dag er mange mennesker på flugt både internt og eksternt. Det er umuligt at læse denne hjerteskærende roman uden at blive vemodig ved tanken om konflikter, der aktuelt udspilles rundt omkring.
Mark Sullivan løfter heldigvis sin fortælling med håb, mod, styrke, opofrelse og sammenhold. Han tager os med gennem krigens prøvelser på en måde, der forbliver i krop og sind efter endt læsning. Familiens rejse viser kærlighedens og troens enorme styrke. Alt i alt er ”Den sidste grønne dal” en inspirerende læseoplevelse for historieinteresserede.
LINKS
Samtale i bogklub med forfatteren
Podcast-interview med forfatteren
Den sidste grønne dal
Forfatter: Mark Sullivan
Oversættelse: Birgitte Brix
Forlag: Memoris
504 sider. Hardback
Udgivelsesdato: Den 7. juni 2024
Anmelder: Nønne Lønne Votborg