Er du til spænding og søslag med den spanske armada, eller var du vild med romanen ”Spansk ild”? – så klasker ”Den Røde Løve” direkte ind i kassen for dig. Men selvom du – ligesom undertegnede – ikke har læst ”Spansk ild”, kan du sagtens være med, for ”Den Røde Løve” er en uafhængig opfølger, som blot har samme hovedperson/helt, Evan Sharpe, i rollen som en flamboyant James Bond anno 1639.
Den historiske thriller starter med, at Telman, der har bygget skibet ”Den Røde Løve” uforvarende bliver vidne til et brutalt mord i Rotterdam havn. Herefter forsvinder han. Men da Telman har nogle smarte, nymodens opfindelser ombord på skibet ”Den Røde Løve”, og et søslag mellem Holland og Spanien er lige på trapperne, er der mange som har militære interesser i at få opsporet Telman og få mulighed for at udnytte hans uforlignelige evner som skibskonstruktør. Rotterdams admiralitet sætter Evan Sharpe på opgaven, og han får rigeligt at se til, efterhånden som diverse spionage- og infiltrationsplot vikler sig ind i hinanden.
Romanen er som nævnt en historisk thriller. Til den genre kræves dels at forfatteren har og kan formidle et indgående kendskab til sin periode, dels at bogen er en page-turner fra side 1. Forfatteren van Mastricht er kulturhistoriker og har desuden arbejdet som sømand. Dertil kommer et gedigent knofedt arbejde med 1700-tals perioden – og det har båret frugt. Hans historiske og maritime viden er ganske imponerende. Og så er bogen samtidig ramsaltet spændende. Der er lige et par tomgange i første halvdel, men det opvejes så rigeligt i bogens sidste halvdel, som kører for fuldstændig hæsblæsende stormsejl.
Udover at have et spændende plot rummer romanen nogle fantastiske beskrivelser af bl.a. Rotterdams slumkvarter, de uhumske og despotiske tilstande ombord på datidens skibe og den psykiske terror i fangekælderen på det spanske fort i Dunkerque. Persongalleriet er stort, hvilket giver muligheden for at præsentere mange tidstypiske skæbner, men det er også medvirkende til, at vi aldrig kommer helt under huden på hovedpersonerne. De forbliver lidt stereotype. Men da forfatteren i øvrigt mestrer at fortælle en god historie bl.a. ved hjælp af synsvinkelskift, der hverken fordunkler plottet eller forvirrer læseren, og da romanen er forrygende flot oversat af Miriam Boolsen, bør du unde dig selv at læse den. Til sidst et godt råd: Aflys alle aftaler når du skal læse romanen, for du vil være mentalt bortrejst med ”Den Røde Løve” indtil du når det sidste punktum.
Den røde løve
Forfatter: Wouter van Mastricht
488 sider
Forlag: Cicero
Nov.: 2011
5 Glober
Anmeldt af Eva Lene Kristensen