Karol Lijewski kører en forretning der udlejer polsk arbejdskraft – håndværkere, it-folk – til danske virksomheder. 150 polakker ankommer til Ystad i tre busser, men danske fagforeninger stiller op for at protestere. Det kommer til et kort håndgemæng mellem Lijewski og fagforeningsbossen, og sidstnævnte falder død om. Lijewski stikker af, skønt det senere påvises, at fagforeningslederen havde dårligt hjerte, og det var årsagen til hans død.

Journalisten Ketil der har en fortid som krigskorrespondent forfølger sagen, ikke mindst fordi der er brug for, at han leverer noget anvendeligt stof til sin avis, hvis han skal bevare jobbet. Eftersøgningen fører ham til Polen, hvor han træffer Lijewskis hustru og søster. Hustruen overvåges af politiet, fordi hendes mands flugt stadigt efterforskes til trods for, at han er uden skyld i dødsfaldet, og Ketil får ikke meget information fra den kant. Men kort efter deres samtale, foreslår hustruen, at hun og Ketil mødes på en restaurant, og det fører til det næste forsvindingsnummer – i Krakow, mens der sker et mord i København.

Det er fint, at krimien tager udgangspunkt i danske og internationale samfundsforhold, og optakten med mødet mellem den polske forretningsmand og den danske fagforening er ret fed. Til gengæld går der rigtigt lang tid, inden handlingen kommer op i omdrejninger, og udlægningen af eftersøgningsarbejdet er så minutiøs, at man næsten ikke kan finde fremdriften og er lige ved at falde af handlingen i flere omgange.

Et eksempel er Dorotas overvejelser, da hun kører til Warszawa. De handler om kørslen, om planlægning af tiden og har i øvrigt beskeden relevans for teksten.

Henrik Brun

408 sider

Turbine

Udgivet: Marts 2016

Krimi