Ændrer alle sig ikke hele tiden til noget nyt?
Den Danske Pige er en fiktiv roman som frit bygger på den virkelige historie om Kunstnerparret Gerda (i romanen Greta) og Einar Wegener, hvoraf sidstnævnte i 1930 blev den første i historien til at gennemgå en kønsskifteoperation.
David Ebershoff har dermed givet sig i kast med at skrive et værk, som ikke alene forholder sig til hvad der sker i det mellemmenneskelige rum i en tæt og rørende ærlig relation, men som også forholder sig til indre splittelse, seksualitet, identitetssøgen og til det evige spørgsmål som altid er nærværende for alle mennesker:hvem er jeg? Eller måske: hvem vil jeg være?
Og selvom man måske umiddelbart kunne tænke, at det ville være svært at forholde sig til ønsket om eller længslen efter at bo i en krop der tilhører et andet køn end det man er født med, så er der noget i fortællestilen og sproget i romanen som gør, at dette aldrig kommer til at virke unaturligt, underligt eller fremmed.
Greta og Einar er på mange måder hinandens modsætninger. Greta er den frembrusende, handlekraftige Amerikaner, som i sin evige søgen efter det nye og flugt fra det kendte og konventionelle, forelsker sig i den særlige Einar da hun i ham ser muligheden for at komme til at leve det uforudsigelige og interessante liv, hun altid har drømt om. Einar er derimod en passiv, indadvendt og genert skikkelse som overrumples af Greta og efterfølgende overgiver sig til hende.
I deres ægteskab dukker pigen Lili op. Lili er Einar og på samme tid er Lili overhovedet ikke Einar, men derimod sin helt egen person, som bliver mere og mere dominerende i kroppen, der efterhånden bliver fælles eje for Einar og Lili og til sidst helt Lilis.
Denne metamorfose er bestemt spændende at følge og Ebershoff skriver i et klart og forståeligt sprog og har skabt en fortællerstemme der formår at give indblik i især Einar og Lilis indre kamp.
Bogen, som i øvrigt netop er filmatiseret og kan opleves i biograferne indenfor de kommende måneder, er overordnet set lykkedes rigtig godt og det kan varmt anbefales at læse den. En ting der dog gik mig lidt på undervejs var, at karakteren Greta aldrig rigtig formår at blive så interessant, som jeg håbede hun ville. Som hustru, trofast støtte og selvopofrende ven til den mand, der ender med at ’forlade’ hende til fordel for den kvinde han rummer indeni, må man forestille sig, at hun også gennemgår en betydelig indre kamp, som det havde været spændende at være blevet mere delagtiggjort i.
Ændrede alle sig ikke hele tiden til noget nyt? Denne overvejelse gør Greta sig på et tidspunkt i fortællingen og på en måde forklarer og retfærdiggør den, den selvfølgelighed og naturlighed med hvilken Einars forvandling beskrives. For det er jo sandt at vi alle er i konstant forandring og intet menneske kan siges at være den samme person som 17årig, som hun er som 40årig. Nogle ændrer politiske standpunkter, andre ændrer madvaner, nogle bliver forældre og igen andre ændrer deres køn.
Alle mennesker ændrer sig og derfor bør alle mennesker på et eller andet plan kunne relatere til Einars forvandling i Den Danske Pige. Romanen gør i hvert fald et ærligt og vellykket forsøg.
Den Danske Pige
David Ebershoff
395 sider
Lindhardt og Ringhof
På dansk ved Kirsten A. Nielsen
2015
Anmeldt af Tea Stræde Spile