Den engelske forfatter Victoria Hislop er især kendt for romanen ”Øen”, der er solgt til mange lande og lavet til filmserie. ”Øen” foregår i det Grækenland, ligesom hendes helt nye roman ”De der er elsket”. Det er i øvrigt hendes sjette roman på dansk.
Handlingen i denne familiesaga foregår fra 1930 til 1989. Bogen tager sin begyndelse med en prolog og slutter med en epilog, der begge er skrevet i 2016. Romanens hovedpersonen er kvinden Themis Stavridis, der som aldrene dame beslutter sig for at give sine børnebørn en særlig gave; nemlig hendes unikke livshistorie.
Fortællingen tager sin egentlige start i 1930, hvor Themis er omkring 10 år. Hun vokser op i en familie, hvor forældrene af forskellige årsager overlader tøjlerne og ansvaret til bedstemoren. I hjemmet er de fire søskende. Udover Themis er der Thanasis, Panos og Margarita, som er vidt forskellige af sind og holdninger. Themis er ikke ret gammel, da nazisterne besætter Grækenland. Snart står det klart, at den politiske uro i landet og polariseringen mellem højre- og venstre går igen mellem Themis´ søskende. Konflikterne tager til og truer med at adskille de fire søskende.
Themis er tilhænger af de kommunistiske tanker. Under sidste del af 2. Verdenskrig spiller hun en aktiv rolle i den hemmelige kamp mod regeringen og besættelsesmagten. Da englænderne besætter Grækenland efter 2. Verdenskrig, ulmer utilfredsheden. Landet er snart midt i en voldsom borgerkrig. Themis går ind i den kommunistiske hær i januar 1948. Hun trænes op som soldat på benhård vis i en træningslejr, der har ry for at være en indoktrineringslejr. Soldaterne sendes ud at angribe landsbyer med vold og magt. Men pludselig bliver soldaterne taget til fange af regeringshæren. Dét bliver begyndelsen på et hårdt og smertefuldt fangenskab, hvor Themis b.la. sidder i fængsel på eksil-øerne, Makronisos og Trikeri.
Fangerne behandles stort set som slaver. Themis opdager først sent, at en kærlighedsaffære med kaptajnen for hendes militære enhed, har gjort hende gravid. Hun føder sønnen Angelos med hjælp fra Aliki, en kvindelig medfange, der selv har fået frataget et drengebarn efter fødslen.
Da Themis får sin frihed beslutter hun sig for at gengælde Alikis troskab. Hun vil finde den dreng, som Aliki mistede og tage sig af ham. Samtidig må Themis indse, at det er svært at finde kærligheden på ny, når man har en blakket fortid og et barn.
”De der er elsket” er en stort anlagt familiesaga om familiebånd og et lands tunge historie, men det er først og fremmest en spændende beretning om en kvinde, der har sine egne klare holdninger til tingene. Themis er en idealistisk kvinde og vakler aldrig i sine overbevisninger, på trods af at hun må betale en høj pris.
Victoria Hislop skildrer på elegant vis Grækenlands komplekse og også tragiske historie på to niveauer. Dels hører vi om det på makroplan, hvor landets grufulde historie bliver fortalt bid for bid. Dels får vi hørt, hvordan det udmønter sig på mikroplan i familien Stavridis, der er et perfekt eksempel på de markante holdningsmæssige forskelle, der kan være i en familie. De fire søskende er dybt uenige om politik. Deres bedstemor står i midten, og forsøger at være neutral for husfredens skyld. Da Themis selv bliver voksen, må hun sande at ens børn træffer deres helt egne valg.
Romanen er velskrevet, indsigtsfuld og spændende, men den er desværre også en kende langtrukken i mange passager – nok fordi forfatteren insisterer på at få så mange detaljer om landets komplekse historie med. Victoria Hislop skriver godt og medrivende, men hun forfalder i min optik også til gentagelser om hovedpersonen og hendes familieforhold. Romanen kommer i sin midterste del til at mangle egentlig handling og dynamik, men det indhentes fuldt ud til sidst.
Fortællingen om Themis er både barsk og fascinerende. Den skildrer en idealistisk og viljestærk kvinde med masser af mod i sine yngre år. Som ældre kæmper hun – desværre – med skam og skyldfølelse over de handlinger, hun var en del af. Fortidens synder kaster en skygge over hendes liv, så hun lever i uro.
Victoria Hislop kaster på glimrende vis lys over Grækenlands komplicerende fortid i denne dramatiske roman. Jeg nød især, at hun ikke forfaldt til at tegne et lyserødt portræt af en familie. Mange vil nok også værdsætte, at hun drysser en dosis kærlighed ud over fortællingen. Romanen er en perfekt mulighed for at få Grækenlands historie gennemopfrisket.
De der er elsket
Forfatter: Victoria Hislop
Oversættelse: Annemette Goldberg
Forlag: Forlaget Zara.
556 sider. Indbundet.
Udgivelsesdato: 24. 7. 2020
Anmelder: Nønne Lønne Votborg