Hvordan er livet i Mellemøsten, når man er dansk kvinde? Ja, det kommer an på, om man har et sikkerhedsfirma i en tidligere krigszone som Siris, eller et velbesøgt fitnesscenter i Bahrain som Line, eller man som Amneh arbejder som læge og sexolog i Palæstina.
Når Amneh i Palæstina blev læge, skyldes det, at hendes far fik tilbudt en belønning på sin arbejdsplads og ønskede at få tre af sine børn i en bestemt skole. Det ene barn var Amneh – selvom hendes mor protesterede mod skolegangen. Hun skulle jo blot giftes og have børn. Men Amneh blev grebet af læsningen og fik senere et stipendium, så hun kunne fortsætte på gymnasiet, og siden på lægestudiet i Danmark.
Kvinderne fortæller om livet, hvor de bor, i Bahrain, Yemen, Egypten, Jordan, De Forenede Arabiske Emirater, Tyrkiet. Undtagelsen er Amneh, som kun bor i Palæstina en del af året. Når man læser deres beretninger, får man indtryk af, at de har fundet sig til rette i omgivelser med omsorgsfulde svigerfamilier, åbenhed og tolerance. Det sætter lidt den danske debat i relief:
Jeg bliver så træt af den evige kamp, jeg skal kæmpe i Danmark for at få lov til at være den, jeg er.
Siger Saliha Marie Fetteh barnefødt i Skagen, underviser i arabisk på VUC i Odense og forfatter til den udmærkede Landet mellem de to floder, der handler om hendes otte år i Irak. Saliha er på skriveorlov i Jordan, også for at vurdere om Jordan er landet, hvor hun skal leve sit liv.
Kunstneren Lise Allam oplever, at de sociale regler er strengere i Egypten end i Danmark. Ikke for hende selv der altid har haft status som udlænding; men hendes datter opfattes som egypter, selvom hun har dansk mor, og har i højere grad mærket forventninger til opførsel og kultur.
Flere af Lise Allams spændende malerier fra udstillingen Dolls i Cairo er vist i bogen, der også byder på andre beskrivende fotos. Det er gode historier, og man får i flere tilfælde lyst til selv at opleve landene.
Danske kvinder i Mellemøsten
8 kvinder fortæller om livet langt væk fra Danmark
Iben Bjørgulf Antonsen
Siris Hartkorn, Line Jin, Amneh Hawwa, Saliha Marie Fetteh, Lise Allam, Jeanette Tvede, Ida Tillisch, Pernille Arenfeldt
247 sider
Trykværket
Udgivet: 2017
Birte Strandby