Den digitale udvikling foregår i forrygende tempo, og tilsyneladende sker den helt af sig selv. I hvert fald må vi bare hænge på, og håbe på at vi ikke falder af under farten. Der har været nogle protester undervejs. Imran Rashid har skrevet bogen Sluk, om det skadelige ved at børn sidder med næsen i iPad’en. Lærere og pædagoger klager over, at ungerne bruger for meget tid på deres tablets og på de sociale medier.

Markus Bernsen fortæller os, at disruptionen er menneskestyret. Disruptionen begyndte i Silicon Valley, og videreføres med næsten religiøs entusiasme af Singularity University som et udtryk for snarlig vækst med jobs og international anerkendelse. For Danmarks vedkommende rapporterede Singularity University om disruptionens muligheder for at score 200 milliarder og 150.000 arbejdspladser. Det er også Singularity University der udbyder kurser, der koster 42.000 kr. for tre dage og overbeviser folk om fremtidens lyksaligheder: at afrikanske vandforsyningsproblemer kan løses med droner, og at der vil være 90 % færre biler i byerne fremover.

Lars Løkke Rasmussen nedsætter et disruptionsråd, der skal gøre danskerne trygge ved en udvikling, de ikke helt forstår. Københavns kommune afsætter 450 millioner til it-leverandører der kan disrupte ‘måden vi er kommune på’, og disruption bliver den nye folkesport, selvom udtrykket for nogen blot bliver til en ny brik i bullshit-bingo.

Spørgsmålet er, hvor langt vi vil gå for at være med på den seneste iPhone, og er vi virkelig tilfredse med, at Google, Amazon og Facebook ved alt om os og sælger os til den der byder højest?

Et led i udviklingen er, når et rederi samler informationer om medarbejderne – de svarer på tre – fire spørgsmål (ud af mulige 65), hver gang de logger ind og begynder arbejdsdagen, for eksempel spørgsmål om hvorvidt de føler sig tilstrækkeligt udhvilede. På grundlag af besvarelserne udarbejdes en algoritme der kalkulerer sandsynligheden for menneskelige fejl på skibene.

Der eksperimenteres overalt: en virksomhed har intelligente arbejdspladser, hvor der automatisk bliver fyldt op med svejsetråd og komponenter. Et kamera holder øje med, hvornår der er behov for opfyldning – og med medarbejderen.

Problemet er uoverskueligheden:

Det minder om 1970’erne, hvor man fyldte byerne med biler. Men 20 år senere opdager man, at folk dør af bilernes udstødninger.

Danmark disruptet et wake-up call. Vi er hoppet med på disruption-vognen, men var det den, vi skulle med? Forfatteren har fat i mange hjørner af disruptionen, men vi mangler lidt at få at vide, hvad det er Singularity University sælger. Og hvilke muligheder har vi?

Danmark disruptet

Tro, håb og tech-giganter

Markus Bernsen

213 sider

Gyldendal

Udgivet: 15.05.2019

Birte Strandby