Det er sjældent de politisk korrekte børnebøger der bliver klassikere. Huckleberry Finn pjækker fra skole, Pippi Langstrømpe bor alene uden faste sengetider og har meget lidt respekt for autoriteter. Sådan er Charlie ikke i Charlie og chokoladefabrikken. Han er venlig, velopdragen og har stor respekt for autoriteter. Hans familie består af ydmyge, omsorgsfulde mennesker, og miljøet byder på sult, kulde og udsigten til byens fantastiske chokoladefabrik. Derfor går Charlie også ivrigt ind i jagten på en guldbillet der skal give adgang til chokoladefabrikken, der ejes af den mystiske Willy Wonka spillet af Johnny Depp i Tim Burtons film fra 2005.

Charlie finder med nogen vanskeligheder en guldbillet og bliver et af de fem børn der skal se fabrikken og bagefter kan se frem til at få et helt livs forbrug af chokolade med hjem. De fire andre børn, der ifølge Charlies bedsteforældre er nogle skrækkelige unger, begår fejl på rundvisningen, kaster sig over opfindelser der ikke er færdige, og bliver diskvalificeret og misformede undervejs i Willy Wonkas eventyrlige fabrik.

Fabrikken betjenes udelukkende af Oompa-Loompaer, der ledsager de forskellige uheld med sange digtet til lejligheden. Da drengen Mike ved et uheld bliver teleporteret og reduceret, synger Oompa-Loompaerne en sang om

at det ikke er så smart

med et tv-apparat

Jens Louis Petersen har oversat både denne udgave og den der udkom i 1999. Sproget er opdateret, eksempelvis er 1999-udgavens udtryk choko-center permanent erstattet med chokoladefabrik, og sangene er strammet op. Det samme kan man sige om illustrationerne der i John Kenn Mortensens streg minder mere om filmens fortolkning, med Willy Wonkas/Depps glimtvise udstråling af vanvid. 2017-udgaven er klart blevet mere appetitlig både i tekst og layout. Og med moderniseringen vil den også kunne tale til børn over billedsbogsalderen.

Roald Dahl skrev sin syrede historie – en af mange – i 1964, hvilket forklarer hvorfor han bruger udtrykket television i stedet for teleportation, og der findes også en filmudgave fra 1971 med Gene Wilder som Wonka. Til gengæld er fortællingen om Wonkas far, tandlægen, og hans foragt for chokolade ikke med i hverken bogen eller tidligere film.

Roald Dahl

Charlie og chokoladefabrikken

Illustreret af John Kenn Mortensen

Oversat af Jens Louis Petersen

200 sider

Høst & Søn

Udgivet: 28.04.2017

Birte Strandby