Islandsk psykologisk spændingsroman

Islandske Ragnar Jónasson fik et internationalt gennembrud med trilogien om politikvinden Hulda. Nu er han aktuel med “byen”,  som benævnes som en psykologisk spændingsroman. Hvilket bestemt ikke er falsk varebetegnelse.

Af titlen kan læseren umiddelbart tro, at den foregår i en storby. Det gør den ikke, men i Skálar på halvøen Langanes i det nordøstlige Island så langt fra Reykjavik, det næsten kan lade sig gøre. Skálar har ti (10) indbyggere. 

I 1985 drager 30-årige Una fra hovedstaden til den lille flække, hvor mørket  og havets brusen er fremherskende. En perfekt ramme om en spændingsroman. Una trænger til et nyt pust i livet og har sagt ja til være lærerinde for Skárlars to skolepligtige  piger.

Hun bliver installeret hos Salka, der for nylig   har overtaget sin mormors hus, og er den, som  overfor de andre i byen har insisteret på at få ansat en lærer. Det viser sig, at en lille pige for 50 år siden døde  i huset. Hun går igen og Una hører hende om natten. Er det indbildning eller rigtigt? Både Una og læseren er i tvivl.

Salkas lille datter falder død om under den julekoncert, som Una har arrangeret. Dødsårsagen kendes ikke. En dag dukker en ukendt mand op i flækken.  Han forsvinder pludseligt igen.

Una fornemmer noget er helt galt. Fjendskabet mod hende vokser i byen, som med skibsrederen i spidsen understreger, at “i Skárlar ordner vi selv tingene”.

Trods et stigende pres mod en Una, der kæmper med angsten, er hun stålsat på at få klarhed over, hvad det er byens indbyggere er enige om at skjule. 

Bogen er letlæst. Det hele går flydende.

Politiet optræder kun en gang i bogen og får ingen betydning for opklaringen. 

Måske er det en lille smule urealistisk, at en ung usikker og ensom kvinde som Una klarer at kaste lys over mørket i Skárlar. Nå, pyt. Det er jo underholdning. God underholdning.

Byen

Ragnar Jónasson

Oversat af Rolf Stavnem

312 sider

Gads Forlag

Udgivet: 15.03.2022

Bjarne Gregersen