Chimamanda Ngozi Adichie er nigeriansk forfatter og har skrevet blandt andet Americanah og Lilla hibiscus der er oversat til dansk.
En barndomsveninde beder forfatteren om råd til, hvordan hun opdrager sin nyfødte datter, Chizalum, til at blive feminist. Resultatet er et brev, publiceret i denne bog, der udover at tjene som retningslinjer for den nybagte mors opdragelse af sit barn også rammer lige ned i feminismens centrale punkter. For eksempel anbefalingen til moren: lad dig ikke kun definere som mor, og del arbejdet med barnets far. Bortset fra amning kan han udføre alle opgaverne. Og så handler det selvsagt en del om retorik: barnets far hjælper ikke, han udfører opgaverne på lige fod med moren. Handleverber er ikke nødvendigvis maskuline, og en hustru skal ikke afvente tilladelse fra sin mand til at gøre noget. I den forbindelse kritiserer Adichie ordvalget i en kommentar fra en britisk avis:
Philip May er inden for politik kendt som en mand, der har taget et skridt tilbage og ladet sin kone, Theresa, få rampelyset.
‘Ladet’ sin kone få rampelyset … Den lader vi stå lidt.
Andre råd er at prøve at se bort fra kønsstereotyper, at undgå at holde sig strengt til lyserødt eller blåt, til pige- og drengelegetøj, og i stedet give barnet mulighed for at følge egne interesser. Piger skal opmuntres til at dyrke sport, udvise nysgerrighed og i det hele taget opfordres til ikke at lægge bånd på sig selv. De skal ikke opdrages til at være søde, men til at være sig selv.
Der er ikke meget, man kan være uenig i, og det er en del af bogens kvalitet, at man får indtryk af en forfatter med udsyn, overblik – og ydmyghed:
Sikke en smuk gestus af dig at bringe et menneske til verden.
Brev til en nybagt forælder
Et feministisk manifest i femten punkter
Chimamanda Ngozi Adichie
Oversat af Susanne Staun
96 sider
Gyldendal
Udgivet på Kvindernes internationale Kampdag: 08.03.2017
Birte Strandby