Den veganske madblogger Maria Engbjerg har for alvor slået sit navn fast efter at hun har fået plads i Go’ morgen Danmarks køkken. ”Boller og lagkage på vegansk” er den femte grønne kogebog fra Maria Engbjerg.
”Boller og lagkage på vegansk” har undertitlen ”Bag hverdagsfavoritterne uden æg, mælk og smør”. Der er tale om nichekogebog, der rammer direkte ned i en af tidens største madtendenser. Det plantebaserede køkken har for fået fuld vind i sejlene med øget fokus på klima, dyrevelfærd og sundhed. Med de stigende priser på animalske produkter, skal der også nok være andre, der får interesse for at undersøge hvordan man med succes bager kage, brød og andre gode sager uden æg, mælk og mejeriprodukter. Sagen om æglæggende høns der lider grundet brud på brystbenet, fordi æggene er for store i forhold til hønsenes korpus, har også fået flere til at stoppe op og fravælge æg i madlavning. Fødevareallergi kan også være grunden til, at der skal bages uden æg, mælk og smør. Uanset årsagen er der god hjælp at hente her!
Maria Engbjerg har taget fat i alle de kager, du kender og konverteret opskrifterne til det plantebaserede køkken. Bagebogen rummer både kager, brød og madbrød.
Opskrifterne fordeler sig på følgende kapitler:
- Klassikerne
- Tærter
- Fødselsdag og andre højtider
- Hverdagsfavoritter
- Geniale grundopskrifter
Jeg har svært ved at forstå denne opdeling. Men jeg er også bibliotekar og tænker meget i logisk systematik. Det er forvirrende at klassikerne kan være alt fra småkager til skærekage eller tørkage (snitter). I fødselsdagsafsnittet findes et finurligt miks af både boller, hveder, pandekager, semlor, cheesecake og belgiske vafler. Det virker helt ulogisk! Heldigvis kan læseren gøre brug af et alfabetisk stikordsregister bagerst i bogen.
Inden læseren bliver præsenteret for alle opskrifterne, er der en velkomst til den veganske bageverden (forord) og 10 bageråd. Der gives desuden nogle bud på æggeerstatning. Ret beset kunne forfatteren sagtens gøre mere ud af det, men hun har valgt at fokusere på nogle få muligheder. Hun finder ikke at de øvrige er brugbare. Forfatteren nævner intet om fx loppefrøskaller og de færdige æggeerstatningsprodukter, du kan købe.
Jeg forestiller mig, at en del læsere også kunne bruge en opskrift på hvordan man selv fremstiller plantebaseret kærnemælk. Det er i hvert fald et bage-spørgsmål, jeg tit ser stillet i veganske Facebookgrupper. Hvor ærgerligt at Maria Engbjerg fravælger muligheden for at forklare dét.
Ved de fleste opskrifter indledes med en kort personlig kommentar, der fortæller om baggrunden for opskriften og dens smag! Det er en god idé. Opskrifterne er udførlige og enkle – også når der er flere arbejdsgange i spil. Bogens fotografier af kagerne er af høj kvalitet. Indimellem undres jeg over den valgte vinkel eller at man ikke ser kagen eller brødet skåret igennem. En vellykket bagning handler jo ikke blot om at opnå et smukt visuelt resultat eller om en god smag. Teksturen skal også ramme plet – og især i det veganske køkken kan der være fordomme herom. Tvivlere kan være skeptiske i forhold til om en kage hænger ordentligt sammen, kan hæve optimalt eller om det kan få en god krumme. Dér kommer det helt rigtige billede til sin ret. Nok er bogens billederne meget smukke, men de er ikke altid informative nok.
Layoutet understøtter formidlingen på glimrende vis. Opskrifterne er letlæselige, og det er overskueligt at gå i gang med den veganske bagning. Det er en kvalitetsbog med godt omslag og godt papir, der kan holde til en tur i dit hjemmebageri. Omslaget kan tørres af med en klud. Personligt savner jeg, at der var gjort lidt mere ud af det rent visuelt. Forsiden virker kedelig! Hvor ér det synd, for bogen her er alt andet end trist og tam. Det er nemlig en opskriftsbog, der får dine tænder til at løbe i vand på under fem minutter. Du vil have svært ved at bestemme, hvilken kage du skal bage!
Det er er moderne at lave vegansk mad pt. og det at bage uden æg, mælk og smør bliver helt sikkert et stort hit fremadrettet. Denne grundbog er en gennemarbejdet, informativ hjælp til både nybegyndere og mere erfarne. At bage på plantebaseret vis ser måske ud til at være en avanceret kunst, men Maria Engbjerg illustrerer, at det sagtens kan gøres succesfuldt uden at det skal være indviklet. Du kan sagtens bage alle klassikerne uden animalske ingredienser og uden besvær. Hop ud i det og glæd dig til stor nydelse.
Boller og lagkage på vegansk
Bag hverdagsfavoritterne uden æg, mælk og smør
Forfatter: Maria Engbjerg
Forlag: Grønningen 1
180 sider. Indbundet
Udgivelsesdato: Den 2. 5. 2022
Anmelder: Nønne Lønne Votborg