Den norske forfatter Ruth Lillegraven udgiver nu spændingsromanen ”Alt er mit”. Genremæssigt er der tale om en politisk og psykologisk thriller. Da handingen primært udspænder sig i privatsfæren og har skiftende synsvinkler, fristes man til at betegne den som domestic noir. Der er dog det lille forbehold, at gerningsmand og offer ikke kender hinanden, så en klassisk domestic noir er det ikke. Domstic noir er en subgenre under genren psykologiske thrillers. Genren har i de seneste år fået et stort publikum med romaner som fx ”Kvinden i toget” af Paula Hawkin, ”Drevet til mord” af Rachel Abbott og ”Familiens synder” af Cara Hunter, blot for at nævne nogle.
”Alt er mit” har det succesfulde ægteparret Haavard og Clara i hovedrollerne. Haavard er en dygtig børnelæge på Ullevål hospital. Hustruen Clara arbejder som jurist og seniorrådgiver i justitsministeriet. På overfladen har de opnået det perfekte liv med topjobs, en lækker villa og to skønne tvillingedrenge. Men under overfladen er noget forkert! Hvorfor er Clara afhængig af at tage en joint hver aften, og hvorfor er Haavard mon sin kone utro? Og hvad er deres rolle i forbindelse med det drab, der sker på Haavards arbejdsplads?
Langsomt afdækkes de forskellige hemmeligheder, som parret hver især dækker over. Læseren forstår at der er langt mere under overfladen, end man umiddelbart tror. For at forstå nutidens ugerninger må vi også se tilbage i tiden. Samtidig tager uhyggen for alvor til!
Vi følger de to hovedpersoner på skift. Men efterhånden som historien bygges op, kommer en af Haavards kolleger og Claras far, Leif, også til orde. Udover de skiftende fortællespor, er der også flere tilbageblik i tiden. Derved får vi især indblik i Claras mystiske fortid. Trods skiftende vinkler og tider, er bogen letlæselig og overskuelig. Dermed er det dog ikke sagt, at læseren kan regne plottet ud.
”Alt er mit” er en psykologisk thriller, der kryber ind under huden på læseren. Det er en medrivende roman om hemmeligheder, hævn og politiske dagsordner såsom vold, misrøgt og undertrykkelse i indvandrerfamilier og hvorvidt, man ønsker at gribe hårdt ind overfor dét.
Ruth Lillegraven skriver godt og ubesværet. Jeg fristes umiddelbart til at juble. Alligevel er der noget, der nager. Undervejs sidder jeg hele tiden med en skepsis. Denne ”jamen, det kan jo ikke passe!”-tankegang. Det er forstyrrende for min læsning og spænder ben for læseglæden. Det er svært at uddybe hvor og hvordan historien er uplausibelt uden at røbe al for meget af fortællingen.
Jeg vil nøjes med at fremhæve det, at en dygtig upcoming politisk stjerne og mediedarling som Clara næppe ville få lov at have sin fortid i fred for medierne. Familiehemmeligheder vil altid se dagens lys. Nogle vil blive fristet til at røbe gamle historier. I forhold til mordgåden – eller gåderne – synes jeg også at Ruth Lillegraven virker en kende naiv i sin tilgang til medierne. Hele forløbet ville tage sig anderledes ud, hvis medierne gravede lidt mere i det. Beskrivelsen af politiets arbejde virker også en kende svag. Desværre.
Når det er sagt, så ér ”Alt er mit” en medrivende fortælling, der griber læseren. Der er noget fascinerende ved både Clara og Haavard. Ruth Lillegraven forstår tillige at give os de gamle hemmeligheder i små dryp, så vi til stadighed er sultne efter mere. Selve mordgåderne er ligeledes dragende og dramatiske. Trods alt. Bogen byder på underholdende, men også lidt ujævn læsning, til alle med hang til mørk spænding.
Alt er mit
Kender du egentlig dine nærmeste?
Forfatter: Ruth Lillegraven
Oversættelse: Sara Koch
Forlag: Grønningen 1
364 sider. Indbundet
Udgivelsesdato: 1. 3. 2021
Anmelder: Nønne Lønne Votborg
Anmeldelse fra Dagbladet.no: https://www.dagbladet.no/kultur/forutsigbar-ulykke/70229243