Med den stadig stigende interesse for sundhed, vægt og ikke mindst diverse low-carb diæter, giver det god mening at genudgive ”Aldrig mere sukkerkold” og ”Bare spis” i én samlet redigeret udgave. De to kogebøger blev til, da de tre kvindelige kolleger Barbara, Nanna og Anne-Li fra et kontorfællesskab på Østerbro blev trætte af at gå sukkerkolde om eftermiddagen. Til sidst blev de frustrerede af, at høre sætningen ’Hvem går til bageren?’ De tog konsekvensen og sammen lavede trioen i 2008 deres første kogebog ”Aldrig mere sukkerkold”, hvor størstedelen af opskrifterne er uden hvede, kartofler, mælk og sukker. I 2010 fulgte de succesen op med bogen ”Bare spis”.
Nu er opskrifterne samlet og redigeret med et væld af opskrifter, der er gode for sukkertrangen og sundheden. Ifølge de tre forfattere skal et godt blodsukker grundlægges fra morgenstunden. ”Aldrig mere sukkerkold” byder på opskrifter til morgenmad, frokost/madpakke og såvel grønt, kød, fisk, suppe, fuldkornspasta & bælgfrugter samt lidt sødt til aftensmaden. Her er mad til hverdag og fest – til både børn og voksne.
Bogens filosofi kan kort opsummeres, som en guide til at undgå det forbudte sukker og styre udenom det farlige hvedehul! Det gøres blandt andet ved at ty til proteiner, grøntsager, nødder/frø, bælgfrugter, men også vha. store mængder af de gode planteolier og syrnede mejeriprodukter. I sin indledning introduceres læseren ganske kort for begrebet gode kulhydrater og det glykæmiske index. Bogen er da – heldigvis – heller ikke støvsuget for kulhydrater. Forfatterne formidler en vifte af tilbehør med afsæt i fuldkornsprodukter (ris, couscous, pasta), og det er positiv at se. I denne nye udgave, er quinoa klemt ind i teksten et par steder, men egentlige opskrifter med den proteinrige korn findes desværre ikke.
”Aldrig mere sukkerkold” er ingen kur jf. forfattertrioen. Men indimellem støder jeg som læser på ingredienser, der næppe er helt almindelige i en daglig kost. Eksempelvis valleproteinpulver, carob og andre specialvarer. Jeg må undre mig over brugen af fløde, smør og fed ost, som umiddelbart ikke optræder i præsentationen af gode madvarer. Med bogens fokus på sukkertrang, synes jeg det er brandærgerligt, at forfattertrioen ikke fortæller læseren, hvilke alternative sødemidler de vil anbefale – og hvorfor.
Uanset om man er enig med forfattertrioen i deres bud på sundhed, er ”Aldrig mere sukkerkold” en inspirerende kogebog med masser af dejlige og spændende opskrifter.
”Aldrig mere sukkerkold” er en flot opsat kogebog med interessante idéer og enkle, velsmagende opskrifter. Her er eksperimenteret og leget med farver, smag og forskellige former for konsistens. Bogen vil være interessant, uanset om du jagter et stabilt blodsukker, eller blot er interesseret i sund mad med et lille twist.
Af Barbara Bendix Becker, Nanna Friis og Anne-Li Engström
Fotos: Anne-Li Engström
272 sider, illustreret, paperback
Gyldendal
Bemærk: Bogen er en revideret udgave af de to tidligere udgivelser ”Aldrig mere sukkerkold” og ”Bare spis”.
Udgivelsesdato: 5. 5. 2014