Forlaget Gutkind har genudgivet den norske ”Alberte-trilogi”. Serien tæller de tre romaner ”Alberte og Jakob”, ”Alberte og friheden” samt ”Bare Alberte”. Serien er inspireret af forfatteren Cora Sandels eget liv og udfordringer som kvinde, datter, kunstner og mor. 

Cora Sandel er pseudonym for Sara Fabricius. Hun blev født i Oslo i 1880, men voksede op i Nordnorge ligesom seriens gennemgående hovedperson. Fælles for dem var, at begge tilbragte mange år i Paris. Cora Sandel debuterede i en sen alder – samtidig med bruddet fra ægtefællen – men blev en succesfuld forfatter. Hendes roman ”Kranes konditori” blev filmatiseret af Astrid Henning-Jensen. Cora Sandel valgte at leve tilbagetrukket. Hun betragtes forsat som en af Norges førende forfattere. 

Alberte og Jakob 

314 sider, indbundet 

I 1926 udkom ”Alberte og Jakob” for første gang. I dén præsenteres vi for den purunge Alberte, hendes forældre og lillebroren Jakob. Albertes far er herredsfoged og moren, fru Selmer, varetager børn og husholdning. Handlingen foregår i 1890’erne i Tromsø. Forældrene lever som hund og kat. Det påvirker alle i hjemmet. Cora Sandel tegner et billede af et miljø, der både er iskoldt fysisk og mentalt. 

Den unge Alberte er ensom, plaget og genert. Hun føler sig anderles end sine jævnaldrende. Forholdet til lillebroren Jakob er til gengæld nært. Han kæmper med at indfri forældrenes krav og forventninger, idet de ønsker at han tager en akademisk uddannelse. De ser gerne, at han når længere end det er lykkes faderen, der som embedsmand er endt helt oppe mod nord i en uattraktiv stilling. Jakob ser sig ikke i stand til at indfri forventningerne. Da Alberte ønsker at studere møder hun kun modstand. 

På overfladen er familien fine, men reelt er de kun fattig-fine. De må spinke og spare for at få råd til det, der hør og bør sig. Status, symboler og social kontrol spiller en helt central rolle i datidens Tromsø. Det gennemsyrer alt, at man skal leve op til bestemte forventninger og ens klasse er definerende. Problemer fejes ind under gulvtæppet. For Alberte er alt dette meget hæmmende. 

Cora Sandel skildrer en dysfunktionel familie. Der er få glæder og adspredelser i Albertes liv. Hendes mor kritiserer hende ustandseligt for ikke at være køn og dygtig nok. I datidens klassesamfund handler det om at finde et godt parti. Men Alberte længes mest af alt efter frihed. 

Alberte og friheden 

302 sider, indbundet 

”Alberte og friheden” udkom i 1931. Nu er scenen flyttet til Paris, hvor Alberte har boet i syv år. Læseren ved til en start ikke hvorfor, Alberte er rejst til Paris. Det er oplagt at tro, at det er for at få oplevelser, dannelse og kunstnerisk inspiration. Det viser sig dog, at det kun er en del af forklaringen. Alberte gemmer på en mørk hemmelighed. 

I Paris lever hun beskedent, men med store bestræbelser for at opretholde facaden. Hun er trods alt ud af en dannet embedsfamilie. Alberte omgås primært kunstnere, hvoraf flere er fra Norden. Hun danner b.la. tætte bånd med den tyske Liesel, svenske Sivert og billedhuggeren Eliel. Danskeren Veigaard stikker bekymret til hende og betvivler hvorfor, Alberte bliver i Paris. For at overleve tjener Alberte nogle håndører for at stå model for en kunstner. Hun vil gerne leve af at skrive. Som kvinde og uden uddannelse er dén opgave dog mere end vanskelig. 

I ”Alberte og friheden” er hovedpersonen endelig fri af forældrenes forventninger. I stedet pådutter hun sig selv krav og idéer, det synes umuligt at indfri. Cora Sandel tegner et ærligt og fint portræt af de livsbetingelser datidens Paris bød på. Fattigdommen bankede insisterende på hver eneste dag. Alle gjorde sig umage for at holde f.eks. kulde, sult og graviditeter stangen. 

Undervejs kan Alberte virke irriterende handlingslammet og hæmmet i sin skrøbelighed. Læseren spørger måske sig selv om hvorfor, hun ikke giver op og tager hjem?! Eller hvorfor hun ikke sadler om og fx tager et job som guvernante, al den stund at hun er godt begavet. Efterhånden som brikkerne falder på plads forstås det, at hun givetvis er traumatiseret af en hændelse i fortiden. Til sidst sker der noget skelsættende, som afgør Albertes videre vej. 

Trods det at ”Alberte og friheden” er skrevet for så mange år siden, skildrer den nogle universelle følelser af tvivl og usikkerhed i de unge voksenår. Alberte ved, hvad hun ikke vil have. Men at kende sine ønsker og forstå sine behov, er derimod anderledes svært. 

Bare Alberte

372 sider, indbundet 

Sidste del af trilogien udkom i 1939. ”Bare Alberte” er fortællingen om den modne kvindes udfordringer. Nu er Alberte blevet kvinde, mor og partner til en mand, Sivert. Hun lever på polsk med sin søn, Småens, far. Samtidig kæmper hun med at folde sit talent som forfatter ud. 

Alberte og Sivert er sammen af nød – ikke af lyst. De er ført sammen af forældreskabet. Derfor er forholdet kærlighedsløst og trist. Begge har behov, der ikke bliver mødt. Blikket glider andre steder hen. En sommer tager de i sommerhus i Bretagne. De er i selskab med de to vennepar, Liesel og Eliel, samt, Jeanne og Pierre. Snart er der uro i luften!

Mændene er ramt af svære mén fra første verdenskrig.  Læseren sanser en generation, der lever i skyggen af krig med PTSD og knaphed på mangt og meget. Alberte er draget mod Pierre. At erkende tiltrækningen er svær og måske urealistisk? Hun oplever angst i relationen med Sivert. Da hendes skriveri er hæmmet, kan hun ikke forsørge sig selv og sønnen. At bryde op forekommer ikke at være et valg – eller gør det? 

Cora Sandel portrætterer et kompliceret kvindeliv fyldt med længes efter ømhed fra mand og børn. Undervejs oplever læseren, hvordan relationer b.la. problematiseres i skyggen af krig, fattigdom, ægteskabelige udenoms affærer og det kunstneriske erhverv. Alberte savner mening med livet. Men selvrealiseringen har trange kår. 

Cora Sandel skildrer, hvordan datidens kvinder havde langt færre valg end i dag. Hovedpersonen folder sig langsomt men sikkert ud. Derigennem beriges vi med en mindeværdig læseoplevelse. 

Alberte-trilogien

Bøgerne om Alberte har fokus på det alment menneskelige. Cora Sandel har forfattet en følelsesfuld beretning om et kvindeliv for hundrede år siden. Alberte er en sårbar og skrøbelig karakter, som vi får indblik i via en fortælling skrevet i nutid. Beskrivelserne er visuelle og præcise; typisk med korte sætninger. Fortællingen er fortalt i et roligt tempo, der fordrer god tid af læseren. Den tålmodige læser bliver generøst begavet med et fornemt portræt af en kvindes udfordrende rejse mod frihed. 

Plottet er ikke det vigtigste i denne karakterdrevne romantriologi. Det er derimod Albertes tanker, følelser og personlige udvikling. Sagt på en anden måde: Handlingen foregår især på det indre plan, hvor hovedpersonen gradvist flytter sig. Hvor ér det glædeligt at se denne fine dannelses- og udviklingesroman genudgivet. 

Alberte-trilogien

”Alberte og Jakob”, ”Alberte og friheden” samt ”Bare Alberte”

Forfatter: Cora Sandel, pseudonym for Sara Fabricius

Forlag: Gutkind

Udgivelsesdato: Den 13. september 2023

Anmelder: Nønne Lønne Votborg