Som en anden tryllekunstner hiver en veloplagt Camilla Plum opskrifter med masser af smag op af hatten i sin nye kogebog ”Abracadabre”. Med undertitlen ”1001 ret fra Camillas krydrede køkken” in mente forventede jeg, at bogen udover sin gennemgang af krydderier, ville beskæftige sig med mad fra Mellemøsten. Tværtimod, er bogen her snarere et potpourri af Camilla Plums bedste bud på opskrifter, hvori der er brugt dejlige krydderier og spændende smagsgivere.
Indledningsvis genfortæller Camilla Plum kort om krydderiernes historie. Beklageligvis glimrer fraværet af en definition på, hvad krydderier er. Læseren får et lille tip til at riste krydderierne og gøre brug af hele frem for stødte. Her kunne man med fordel vejlede omkring brug af morter, minihakker og kaffekværn. Jeg savner i den grad, at Camilla Plum stiller læseren i udsigt hvad bogen byder på. Det skal nemlig vise sig, at være en ganske farverig buket af indslag fra Fru Plums velkrydrede køkken.
”Abracadabre” er et meget personligt bud på, hvordan det krydrede køkken skal forstås. Vi kommer vidt omkring – både emnemæssigt og på kloden! Af kapitler kan nævnes en række: Ansjoser, Salt, Sukker, Citrus, Roser, Tagine, Asien, Hvor kanelen gror, Chili, Røg og damp, Skank, 1001 ret, Indien mfl. Camilla Plum hopper med andre ord fra fokus på ingredienser (smagsgivere) til et afsnit om den marokkanske lergryde tagine og et om opskrifter med griseskank! Det kan en kende være vanskeligt, at se den røde tråd undervejs. Udover, at det alt sammen naturligvis er mad der er krydret godt og grundigt.
Når det er sagt, så fortjener bogen stor ros! Camilla Plum brænder for at formidle den gode smag, der om noget får ben at gå på takket være krydderier og smagsgivere. Og det er da også spændende læsning, når Camilla Plum fortæller om krydderierne, hvor de kommer fra, hvad de kan og giver sine bedste bud på retter med dem. Jo, man mærker næsten velduften brede sig, mens man bladrer, læser og nyder de formidable billeder taget af altid dygtige Anne-Li Engström. ”Abracadabra” er så afgjort en smuk bog, og forlaget har gjort deres for at understøtte et lækkert resultat. Så tak for det.
Alligevel er der grund til lidt panderynken. Hvorfor i alverden har ingen tænkt på at lave et register, der kan hjælpe læseren med at finde retter alt efter formål? Hvert afsnit består af en god håndfuld opskrifter eller mere, som kan være alt fra bagværk, fiskeretter, syltning, salat til dessert. Læseren kan kun slå op i et alfabetisk register. Jovist kan man finde en række salater og kyllingeretter, men krydderier, bagværk, tilbehør med mere er qua den alfabetiske struktur opstillet i én stor sammenblanding. Jeg ville ønske, at man hjalp læseren på vej og lavede en indgang, der strukturerede opskrifterne efter formål. Det ville øge bogens anvendelighed præcis som bogen fortjener det.
Og når vi nu er ved kritikken. Som tidligere nævnt mangler jeg, at Camilla Plum definerer hvad hun vil med bogen her – og fortæller, hvad hun definerer som krydderier. Når jeg går bogen igennem, undrer det mig, at fx laurbærblad, hvidløg, peberrod, vanilje og citrongræs ikke er medtaget. Det er ganske vist ikke krydderier i ordets snævreste forstand. Men det er ansjoser, skank og roser vist heller ikke!
Camilla Plum
Politikens Forlag
368 sider, Indbundet
Udgivet: november 2014
Fotograf: Anne-Li Engström
Anmeldt af Nønne Lønne Votborg