Guillermo del Toro er en storprisvindende mexikansk filminstruktør med bl.a. ‘Blade II’, ‘Mimic’, ‘Cronos’, ‘Hellboy’ og Oscarvinderen ‘Pans labyrint’ i sin produktion. Chuck Hogan vandt i 2005 en Hammett Price for sin ‘Prince of Thieves’.

De to har nu slået sig sammen om en den forrygende blodlevrende vampyrtrilogi ‘The Strain’, hvor ‘Blod’ er den første del.
Her er spænding og blod i kilometermål, eller rettere sagt her er blodmangel i tonsvis, for der er nul blod tilbage i de efterhånden talløse ofre, når de ældgamle vampyrer har svunget sugekoppen og forvandlet hver en dråbe rødt livgivende blod til slimet vampyrlort.

Professor Eph Goodweather er leder af Center for Sygdoms Kontrol i New York. Den gode doktor bliver tilkaldt da en i Kennedy Airport netop landet Boing 777 viser sig at være fyldt med døde passagerer og en lige så afdød crew. En nøje undersøgelse afslører at to af ofrene kun er bevidstløse og har overlevet, men intet i undersøgelsen af flyet giver noget brugbart fingerpeg om, hvordan næsten alle ombordværende uden mærker eller tegn på kamp er døde på stedet.
Der er mistanke om en dødelig virus eller lignende, men man har endnu ikke fundet noget konkret, da de døde begynder at forsvinde.
Professor Goodweather kommer i forbindelse med en gammel jødisk koncentrationslejrfange. Den gamle Setrakian har siden sin tid i nazidødslejren været på jagt efter vampyrer, men han har ikke tidligere fortalt om de ondskabsfulde blodtørstige væseners snedige og skjulte jagt på menneskeofre.

Goodweather får dog syn for sagen, men det er lettere for hans overordnende at tro professoren er blevet skør end at tro på vampyrer med overmenneskelig styrke og hurtighed, væsner der kun betragter mennesker som lette byttedyr.

Efterhånden som flere og flere vampyrofre forvandles til en slags zombievampyrer der om natten frådende kaster sig over new-yorkerne og lystigt bider løs, bliver situationen ganske uholdbar. En økonomisk og politisk magtfuld og -gal milliardær støtter i det skjulte en global spredning af vampyrdømmet. Der er tegning til kampe mellem magtgrupperinger både indenfor vampyrernes og menneskenes egne rækker og de to ‘arter’ indbyrdes.

‘Blod’ er farverig gys og fantasifuldt gru i moderne high-tech indpakning, men selv om vievand og kors ikke fungerer mod blodsugerne så er andre gammeldags våben som sølvsværd, sollys og ‘af med hovedet’ alligevel ganske effektive.

Inden vi finder ud af, om det er menneskene eller vampyrerne der går af med den endelige sejr, må vi dog igennem en neglebidende ventetid på bind 2 ‘Mørke’ i 2011 og bind 3 ‘Den evige nat’ i 2012.

Blod
Forfattere: Guillermo del Toro & Chuck Hogan
Oversættelse: Mich Vraa
420 sider
Forlag: Hr. Ferdinand
22.03.2010
Jan Vandall