Alder er både noget biologisk og noget kulturelt: i Danmark skal man være 14 for at være juridisk ansvarlig, som16-årig skal man betale voksenbillet i bussen, og man skal være 18 år for at få stemmeret. I USA må unge først købe alkohol, når de er fyldt 21, mens de bliver juridisk ansvarlige mellem seks og 12 år afhængig af stat.

Evolutionen har givet menneskekroppen en række metoder til at forsvare og helbrede sig selv, så den kan holde i ca. 45 år. Fra et rent biologisk synspunkt begynder aldringen altså den dag, vi fylder 45, også kaldet den essentielle alder, og herefter kan vi kun vente tilbageskridt: musklerne bliver svagere, knoglerne skøre, blodkarrene fortykkes, sanserne svækkes osv., og der er biologisk intet belæg for at tro, at intelligensen udvikles med alderen. Den relativt gode nyhed er, at aldringen sker i forskellige tempi for forskellige organer og sanser, så det er ikke sikkert, at det hele forfalder på en gang, man kan have en perfekt hørelse som 90-årig med hvidt hår, eller være stærk, smidig og tandløs, når man når de 88.

Suresh Rattan har udviklet en formel for evigt liv; med udgangspunkt i Einsteins e = mc2 bliver formlen E = GMC2, hvor G er gener, M er miljø og C er – chance eller tilfældighed. Så nu har vi en formel, det må være et skridt på vejen. Det næstbedste er en realistisk definition på sundhed: tilstrækkelig fysisk og mental uafhængighed i de daglige aktiviteter, og i ordet tilstrækkelig ligger også ens egne relative forventninger til alder og aldring.

Suresh Rattan
Alder
Tænkepause
60 sider
Aarhus Universitetsforlag
Udgivet: 02.01.2017

Birte Strandby