En grusom, forvirrende og fantasifuld fortælling nok mest for børn (med overblik og styr på tider og begivenheder). Heldigvis rummer bogen et persongalleri, og det kan hurtigt blive nødvendigt til oversigten. Forfatteren har givet frit løb til både personligheder, egenskaber, holdninger, navne og bevæggrunde, så der er nok at holde styr på. Til gengæld er der masser af vilde indfald, ideer og voldsomme, spraglede illustrationer.

Det handler mest om Filomena, der som den eneste i bogen er en næsten almindelig og normal pige, endda med moralbegreber, der ikke skiller sig væsentligt fra dem, vi ellers kender. Dog har Filomena den evne, at hun kan se, hvor alting befinder sig, både de ting der er i lommerne og de hunde der er løbet væk.
Overfor hende står Arveslynglen, der i virkeligheden er to tvillingebrødre, der med magi er kommet til at hænge sammen, så de har fælles ben. Tvillingebrødrene hadede hinanden, så bitterheden over magien er stor, og hele deres projekt er at hævne sig på verden: En grusom hævn der går ud på, at alle skal vokse sammen med den, de hader mest.

Hvordan de er blevet sådan, og hvordan Filomena bliver den, der redder verden er ikke bare en indviklet historie, men flere i hinanden indviklede historier. Nogle af dem meget spændende og de fleste mærkelige.

Sproget har taget form efter tegneserierne, og en del udtryk har udviklet sig i besynderlige retninger. Eksempelvis er ’Den skarpeste kniv i skuffen’ afløst af ’Den modneste pære i klassen’, hvilket muligvis ikke betyder helt det samme.

Nytænkende og anderledes i tekst og billeder.

Arveslynglen og hele musikken
Forfatter: Iselin C. Hermann
Illustrationer: Peter Bay Alexandersen
176 sider
Forlag: Carlsen
Udgivet: 28.04.2009

Birte Strandby/bogvægten.dk