Ungdomsroman om hektisk ungdom i landet, der råder over en verdensrekord i druk blandt unge. Det er en roman, der reelt bugner af druk, drugs og sex og vold – og forbløffende hyppigt: Hovedpiner og træthed. Når det ikke lige drejer sig om tæskesex eller slagsmål, så stikker de hinanden lussinger. Sproget er de fleste steder i overensstemmelse med de to femtenårige hovedpersoner, men engang imellem smutter det, når det evindelige fucking, sgu og fanden pludselig bliver til analyserende bemærkninger om vennens svaghed og om kunsten at tolke venlighed, eller når de to hårdkogte piger ved ankomsten til Århus (fra København) pludselig bliver til ydmyge dengsebørn. Århus gør noget ved folk.

Samtidigt kunne man få indtryk af, at ungdomsroman her betyder roman skrevet med mindre omhu end voksenlitteratur, og sprogligt ligger denne også langt fra Tirsdag formiddag af samme forfatter:

…råbte Johanne helt pludselig glad i låget

Man kunne derfor sagtens forledes til at tro, at det er en dårlig roman, men det er ikke tilfældet. Det er en fortælling om baggrunde og teenagere, der langsomt begynder at blive voksne, om at være dum og blive klogere, og der er samfundskritik involveret, når en dreng på en ungdomsinstitution straffes for at stjæle mad i køleskabet men ikke for at voldtage en 12-årig.

Romanen handler om overklassepigen Liv og institutionsbarnet Johanne og deres fælles flugt til Århus, hvor de møder det virkelige liv ikke mindst i deres to meget forskellige karrierer. Heldigvis møder de også Christoffer og han sætter noget i gang – måske endda noget, der fortsætter i en næste bog?

Dømt til frihed
Forfatter: Renée Toft Simonsen
320 sider
Politikens Forlag
Udgivet: 15.04.2010

Birte Strandby