Rastafarien Benjamin Zephaniah er på Times liste over de 50 bedste engelske forfattere siden 1945, og han har bla. udgivet en lang række digtsamlinger, 6 CD’er, fire romaner og tre børnebøger.
Zephaniahs ‘Gangsta rap’ er en fremragende fortælling om de tre 15-årige drenge, Ray, Tyrone og Prem, fra Londons Eastend.

Hovedpersonen Ray har ligesom sine to venner kun én interesse: Rap. Han synes at skolen er en rigtig stinker, og vi introduceres til ham den dag, han bliver permanent smidt ud af skolen for forstyrrelser og trusler mod lærerne. Samme uge er de to venner også blevet kylet ud af skolen. Deres situation er inde i et styrtdyk, og bunden rammes hårdt da Ray bliver totalt uvenner med sin far, og de tre venner bliver anholdt af politiet for slagsmål uden for et spillested.
Til deres held tilbyder skolen dem at deltage i et skoletræthedsprojekt, hvor de kan beskæftige sig med deres musik. De skal blandt andet arbejde i et pladestudie, og her bliver de tilbudt at indspille det vildeste motherfucking hiphop-album – drengenes store drøm. Deres vrede og utilfredshed bliver kanaliseret i et album, der gør dem til stjerner i hiphop-miljøet.

Men successen er ikke ikke en ublandet fornøjelse og ender med at blive rystende livsfarlig. De bliver indblandet i bandeopgør og ‘krig’ med rappere fra Londons Westside. Selvom deres musikalske tur mod toppen bliver forstyrret af voldelige overfald og mord, udvikler de unge sig i en yderst positiv retning. De arbejder hårdt og engageret i både i studiet og på turné og begynder at lave revolutionære tekster med budskaber om at bygge noget nyt op i stedet for kun at rive alt ned.

‘Gangsta rap’ er et positivt statement om musikkens evne til at samle de unge og formulere deres protester mod ulighed, fattigdom, racisme og et ineffektivt uddannelsessystem, der i høj grad taber de unge, som ikke passer ind i systemet, på gulvet, i stedet for at skabe muligheder for at deres forskellige potentialer og ressourcer kan udnyttes optimalt.
Zephaniah kender det miljø, han skriver om og er opvokset i. Da han som 13-årig gik ud af skolen, kunne han dårligt læse og skrive, men reggae og rap blev også hans vej til succes.

En spændende og vedkommende historie om musik, ungdomsproblemer og vold for teenagere og opefter.
Gangsta rap
Forfatter: Benjamin Zephaniah
Oversætt.: Rasmus Klitgaard Hansen
400 sider
Forlag: Phabel
Udg.: 08.10.09

Jan Vandall