Letlæsningsbog med fem samiske eventyr. Tilsyneladende er samiske eventyr bygget op som tyske, danske eventyr og græske myter. Eksempelvis eventyret Solens datter, der ligner brødrene Grimms Østen for Solen og Vesten for månen, om den unge prinsesse, der gifter sig med en ung, smuk prins. Det eneste hun må love, er at hun ikke tænder lys om natten. Det gør hun selvfølgelig, hvorpå prinsen forsvinder, og hun må ud at lede efter ham Østen for solen.

Frit efter de gamle grækeres myte om Eros, der forelskede sig i en jordisk kvinde. Blot er den samiske udgave lidt anderledes. Her er det nemlig en ung mand, der forelsker sig i solens datter, og ikke nok med at hun forsvinder for ham, fordi han ikke kan holde alt lys ude fra hytten. Da hun forsvinder, stikker de fredelige rener også af. Drengen løber efter dem, men må som en anden Orfeus love ikke at vende sig om, for at se hvad der forfølger ham. Det lykkes ham ikke at overholde det løfte. Derfor blev renerne vilde dengang, og den unge mand så aldrig sin hustru igen.

To af eventyrerne handler om staloen, prototypen på en skurk hos samerne, og hvordan samerne narrer den og slår den ihjel, så brutalt som Aslak, der åd om kap med trolden (Asbjørnsen og Moe). De færreste eventyr er beregnet på sarte sjæle, og det gælder også de samiske eventyr. Men de er lidt anderledes end de germanske, og det er en oplevelse at læse om heksen, der fornærmer månen, så hun som straf stadigt sidder deroppe.

Heksen i månen – og andre samiske eventyr

Forfatter: Michéle Simonsen

Tegnet af Pia Falck Pape

54 sider.
Zoom ind/Rosinante
Birte Strandby