Historien om en ung mand der ikke har meget held med hverken medicin- eller teologistudierne i Cambridge. Til gengæld får han, Darwin, chancen for at hellige sig naturhistorien, da kaptajnen på briggen HMS Beagle søger en gentleman og naturhistoriker til at tage med på en jordomsejling. HMS Beagle sejler ud for at kortlægge Sydamerikas kyster, og Darwins pligter består også i at holde kaptajnen med selskab.

Rejsen kommer til at vare fem år. Darwin har læst Lyells Principles of Geology fra 1831 og ser efter erosion og aflejringer i landskabet. Han indsamler knogler og planter og sender det hele til England, hvor hans gamle mentor fra Cambridge modtager fundene og offentliggør Darwins undersøgelse, så da han selv vender hjem, er hans ry som naturhistoriker veletableret.

Darwin var klar over at teologien og en mulig fremtid som sognepræst ikke havde den helt store fascination og besluttede derfor at skrive en bog om geologi og skeletter i Paraguay. I det hele taget gøre op med Bibelens idé om uddød og udryddelse efter en større oversvømmelse. Mens Darwin begynder de overvejelser der skal føre til Arternes oprindelse mister han samtidigt sin egen religiøse tro.

I 1859 udgiver han Arternes oprindelse, og det gav som bekendt grundlag for en heftig debat. Værket var let at læse, og det blev læst. Kritikerne var mange, dels de religiøse og dels de videnskabelige. De sidste efterspurgte fossiler der skulle bevise sammenhængen mellem forskellige arter, og der var tydeligvis mere end et ‘missing link’.

Et beskedent geni omfatter biografisk materiale om Darwin, og information om datidens forskere i den periode, der blev indledningen til ‘vor tid’. Ikke mindst er de til tider lidt specielle retssager, der skal afgøre forholdet mellem tro og videnskab opsigtsvækkende og til tider absurde.

Hanne Strager

Et beskedent geni

Med forord af Sarah Darwin

288 sider

Gyldendal

Udgivet: 10.11.2016

Genudgivelse af Som at tilstå et mord med tilføjelse af kapitlet om kreationisme og intelligent design og mange nye billeder.

Birte Strandby