Varulven dukker jævnligt op i film og bøger af varierende kvalitet – eksempelvis Teen Wolf 1985 med Michael J. Fox og Wolf i 1984 med Jack Nicholson.

Løgner er en ungdomsroman om en varulv eller en løgner eller begge dele. Det fascinerende ved bogen er, at fortælleren indleder med at tilstå, at hun er en passioneret løgner, hvorefter hun overbevisende (ærligt?) fortæller om sin tilværelse og om hvorfor løgnen er så naturlig for hende ledsaget af løgne og metabemærkninger til læseren: Du gør det nemt for mig (at lyve)… Læseren bliver eftertrykkeligt trukket rundt i manegen, og man kan let ende med at tro på varulve i New York.

Idé og konstruktion er nytænkte og inciterende, omend springet fra ordinær teenage-hverdag til varulvetræf i Central Park er lidt abrupt, men der går pubertær lommefilosofi i den sidste del, og bogen bliver langtrukken og får format af selvbiografisk kedsommelighed.

Varulvene er skabt som litteraturen har planlagt: En gang om måneden forvandles mennesker der er født med ’skavanken’ til ulve, deres lugtesans forbedres, de bliver stærkere og kan løbe hurtigere, og de angriber sædvanligvis ikke mennesker.

Romanen handler om Micah, der er teenager og måske varulv, om hendes store kærlighed, der bliver dræbt, og om grandonkler der går på fire ben og om kunsten at lyve. Micah har mistet sin kæreste og er også i dyb krise på grund af sine nedarvede gener. Forholdet til klassekammeraterne er spændt og Micah bliver mistænkt for mordet, men der viser sig andre potentielle mordere undervejs, og i hvert fald på det punkt er der afklaring i slutningen.

Justine Larbalestier
Løgner
Oversat af Nanna Gyldenkærne
288 sider
Høst & Søn
Udgivet: 05.11.2010

Birte Strandby