Julens sødeste eventyr af den 17-årige gymnasieelev Sonja Kjeldsmark er som titlen mere end antyder et rigtigt hyggeligt juleeventyr i 24 kapitler lige til at bruge til julekalenderlæsning og ditto julehygge.
Nisser og trolde er små væsner i forhold til mennesker og de lever i dete skjulte. Men troldene er rædselslagne for nisserne. GammelSkrammel Trolden fortæller de frygteligste historier om de onde nisser, så troldebørnene ryster helt ud i deres små troldehalespidser.

Da den lille troldeunge Trulle Rulle bliver drillet af de andre løber han langt ud i skoven og bliver væk. det går hverken værre eller bedre end at han bliver fundet af den rare nisse gammelfar. Trulle Rulle kommer med gammelfar hjem og finder ud af at nisserne er både søde og rare – og nissebørnene vil hellere end gerne lege med en sej troldeunge.

Trulle Rulle lærer om nissernes levevis, deres hyggelige boliger med gyldent poleret træ og om nissefest, jul og julemanden, og efter mange misforståelser finder de andre trolde også gennem Trulle ud af, at nisserne er flinke folk man godt kan blive venner med.
Udover at være et sødt juleeventyr behandles også noget større emner i fortællingen. Interkulturel forståelse mellem trolde og nisser, fordomme, mangel på identitet og problemer med hvordan man får venner overføres let til vores hverdag. En opbyggelig julefortælling for de fem til ti-årige.
Trulle Rulles juleeventyr
Forfatter: Sonja Kjeldsmark
Ill.: Ruth Kjeldsmark
144 sider
Forlag: Siesta
Udg.: 12.11.09

Jan Vandall