Tælle-Bogen er fra 1976 og behageligt beklædt med Egners tegninger, der uagtet Egner er nordmand minder om den landlige idyl i Emil fra Lønneberg, når lige undtages onkel Jens og bondemanden, der har en umiskendelig lighed med røverne fra Kardemommeby. Det let mexikanske præg der er over Kardemommeby er ikke til stede, og der optræder heller ikke så eksotiske dyr som papegøjer.

På hver side er der et rim og en mulighed for at tælle eller regne sig frem til antallet af dyr. Rimene er lidt tunge på sine steder: Dette er katten i Hansens hus, og i Hansens hus er der mange mus. Der er ikke nogen gennemgående hovedpersoner, men nogle jævnt usammenhængende spring mellem aktører og tælleopgaver: Hvor mange grise er der tilbage, når de to ryger på slagteriet? Dyr er dyr – der kan risikere at miste livet på slagteriet, så midt i harmonien er der et stænk socialrealisme – undtagen i musenes tilfælde, hvor de har menneskelignende liv: Tøj, hjem, familiebånd etc.

Hvis man kender Dyrene i Hakkebakkeskoven, Folk og Røvere i Kardemommeby eller Karius og Baktus, så er der mulighed for et varmt gensyn med den velkendte streg, men ellers er tællebogen ikke en helstøbt fortælling, men chancen for lidt sporadisk indlæring ledsaget af de let overidylliserede tegninger, der er kendetegnende for børnebøger over 30 års alderen. Bogen er stilet til samme målgruppe som Karius og Baktus, og kan virke som et stilbrud sammenlignet med børnebøger i 2009. Hyggelig, men der er ikke megen lighed mellem rimene og de gennemførte sange i andre af Egners børnebøger.

Tælle-bogen
Forfatter: Thorbjørn Egner
Illustreret af Thorbjørn Egner
Oversat af Poul Steenstrup
32 sider
Gyldendal
Udgivet: 28.08.09
Birte Strandby