’Bortset fra himlen’ er Eske Troelstrus debutroman, og det er han sluppet helt pænt fra. Det er blevet til en ganske gedigen udvikingshistorie om den unge universitetsstuderende Rune, hvis kærlighedsliv og venskab med den selvcentrerede, charmerende og overældende Malthe, vi følger fra foråret 1999 og nogle år frem.

Rune, en temmelig forsagt og tilbageholdende fyr, fortæller selv historien om sine år i kollektivet på Vesterbro. En spøjs periode med druk, fester, pot og kvinder – og voksende indsigt i hvordan menneskene omkring ham fungerer. Her oplever Rune både lykkelig og ulykkelig kærlighed og sin seksuelle opblomtring med de to meget forskellige kvinder, Line fra kollektivet og den frigjorte veninde Rikke. Men det er forholdet til Malthe, som historien centrerer sig om.

Rune synes, at alle andre er mere spændende end han selv er, men den afgjort mest spændende er Malthe, som flytter ind i kollektivet et par måneder efter Rune. Malthe har tilsyneladende styr på det hele. Med intelligens og masser af kunstnerisk talent har han som en anden renæssancehelt store muligheder for at drive det vidt på noget nær ethvert område. Men Malthe er allergisk over for konventioner og forventninger, og når den første succes er hjemme, keder han sig og gider ikke mere. Han er en succes på både Kunstakademiet og Filmskolen, men skifter alligevel uddannelse hvert år.

Malthe nedlægger også piger på stribe, men han er aldrig tilfreds, der skal hele tiden ske noget nyt. Samtidig er Malthe en storforbruger af andre mennesker. En af dem der uden dårlig samvittighed tager fra sine venner med begge hænder og udnytter dem på det groveste. Hans personlighed er så stærk, at Rune hver gang han bliver udsat for en svinestreg folder sammen, tilgiver og følger med på Malthes præmisser.

Der kommer selvfølgelig forskellige drejninger på historien, og som det sig hør og bør, når en ung mand udvikler sig til voksen, erfarer han også et og andet undervejs både om sig selv og omverden.

Fortællingen er underholdende og godt fortalt i et tidssvarende sprog, men ind i mellem er der nok lidt rigeligt med gentagelser af ret ens oplevelser.

Det er tydeligt at forfatteren har et godt kendskab til miljøerne på de forskellige kulturstudier i København, som han rammer med kærlig ironi.

Forfatter: Eske Troelstrup

Forlag: Athene

240 sider

Jan Vandall