Her sidder bødlen med ved middagsbordet. Han er statsansat, familiefar og på de godes side. Han går på arbejde hver dag som alle andre, men han gør det også for at yde sit bidrag til landets forsvar, for at redde befolkningen fra at blive sprængt i luften af samvittighedsløse selvmordsbombere. Derfor er han egentlig stolt af sit arbejde med at banke tilståelser ud af formodede terrorister. Han føler sig som civilisationens sidste bolværk mod de vilde muslimske morderbander. Det er successen i hans torturkælder der afgør om en bombe bliver sprunget på en markedsplads. For ham er tortur et effektivt redskab i hænderne på de gode, den eneste måde han kan redde liv på.

Det er en ren tidsrøver som de israelske forfatter Yshai Sarid smækker i hovedet på publikum. En uhyggelig spændende roman om en torturbøddel i det israelske efterretningsvæsen. Han er en ret almindelig fyr med masser af familieproblemer og han er ansat til at få mistænkte til at fortælle sandheden, indrømme hvad de ved om venner og familie eller om medsammensvorne.

Vi ser hvordan jobbet er med til at umenneskeliggøre vores hovedperson, hvordan han bliver mere og mere ligeglad med de folk han afhører, han går i had-mode, han hader dem og bruger sine torturmidler med rund hånd, når de ikke vil blive stikkere. For ham er der ingen grænser. Hvis man skulle komme til at slå en fange ihjel under torturen så er det kun et problem på grund af det ekstra papirarbejde og de nu ikke længere opnåelige informationer fra den døde. Moralske skrupler eksisterer ikke, bortset fra det besværlige papirarbejde så er en død palæstinenser en god palæstinenser.

Da han skal narre en døende palæstinenser til uvidende at lokke sin søn i baghold, begynder hans panser at krakelere, han bliver for venskabeligt involveret med den døende forfatter. Det bliver stadig vanskeligere at være forræderisk bøddel og hans gamle verdensbillede synker i grus.
Limassol er en virkelig gysende fortælling. Den demonstrerer bødlen som almindelig borger og viser det iskolde politiske system som bærer et blodigt og umenneskeligt styre, hvor der ikke findes retfærdighed og skyldige og uskyldige dør i flæng. Det er stærke sager når den døende og narrede palæstinenser siger til torturagenten: ‘De er et godt menneske. Jeg kan godt lide Dem.’
Limassol er en af de bøger det er rigtig godt at få fyldt på tanken.

Forfatter: Yishai Sarid
Oversættelse: Hanne Friis
238 sider
Forlag: Hr. Ferdinand

Jan Vandall