Fanden tage dette liv, der efterabede en roman, eller værre endnu: triviallitteratur

Endnu engang beriger Jan Kjærstad sine læsere med en spraglet, filosofisk, fantasi- og tankemættet roman. Som i Forføreren (Erobreren, Opdageren) er hovedpersonen en mand ikke så langt fra Kjærstads egen alder med en kraftig læsedrift: John Richard Norman er forlægger, og læsning har været hans liv, siden han var ganske ung. Han søger især de romaner, der afdækker landskabet for ham, dem der afslører, at ‘der er mere’, og med sit usædvanlige talent for at finde og fremelske gode romaner er han en sand legende i den litterære verden.

Han er også styrtende rig. Det er han blevet – modsat hvad alle andre erfaringer siger – fordi hans evner som læser har gjort ham i stand til med stor indsigt at købe og sælge på børsen.

Kjærstad har en fængende, uhæmmet skrivestil, der formeligt vælter fantasier, anekdoter og sproglig vellyd ud i hovedet på læseren. Samtidigt taler han direkte – ikke til læseren, men til sin læges assistent – og formidlingen er både intim og intens.

Norman har fået et problem. Hver gang han begynder at læse et nyt manuskript, får han voldsom kvalme – selv ved de anerkendte og bedresælgende forfatter. Derfor tager han ud til en ø, hvor han påbegynder et liv tæt på naturen – uden bøger. Han har medbragt et par manuskripter, men får kvalme bare han begynder at læse. Indtil Ingrid dukker op. Så får han andet at tænke på.
Som de fleste andre af Kjærstads kvindelige karakterer, er Ingrid den handlekraftige, der tager det første skridt og initiativet. Uger og måneder går med at nyde forelskelse og kærlighed, og pludselig opdager Norman, at hans læseevne er kommet tilbage. Det er godt for læsningen, men for det lykkelige parforhold bliver det uhyggeligt og dramatisk.

Jan Kjærstad
335 sider
Oversat af Ellen Boen
Samleren
Udgivet: 19.04.2013
Fås også som e-bog

Birte Strandby