I 2011 blev en dansk familie fanget af somaliske pirater, der forlangte en løsesum for at frigive dem igen. Det er også historien i Det man skal. Familien med far Willy, mor Anette og to børn samt skibets gast rejser ud med det gode skib Hera. Myndighederne advarer dem mod pirater, men far Willy tager chancen og undgår derved at omlægge kursen. Desværre undgår han ikke piraterne, så hans fangenskab er udover ubehaget yderligere forbundet med skylden for at have bragt sig selv og familien i den situation.

Rune er gasten. Han forlader modvilligt sin gravide kæreste for at komme med på den længe planlagte sejltur. Den første del af turen går fint, men så indhentes de af piraterne. De bliver anbragt på et andet skib, mens piraterne afventer løsepenge fra Danmark. Maden er utilstrækkelig, og de holdes indespærret, men en dag er det forbi. Piraterne lukker dem ud, og de kommer tilbage til Danmark.

Oplevelsen får stor betydning for dem alle, Willy må leve med sin skam, hans søn begraver sin bamse, der ellers har været uundværlig indtil da. Og Rune får det sværest af alle, for der venter ham flere sorger, da han komme hjem til kæresten. De får tilbudt psykologhjælp, men kun Anette forstår rigtigt at tage imod den.

Synsvinklen bæres på skift af alle de fem ombord, men mest Rune og børnene. Teenagepigen beslutter sig for at skrive, drengen forlader sin bedste ven, og Rune går i sort, især da han erfarer, at hans elskede måske har bedraget ham, mens han sad som fange hos piraterne.

Det man skal

Anders Peder Weitz

198 sider

Historia

Udgivet: 2014

Birte Strandby