”Mussolinis næse” udspiller sig i Catalonien i 1920´ erne. Det er en tid, hvor fascismen vinder indpas i Europa, først i Italien med Mussolini, og i Spanien, hvor diktatoren Primo de Rivera i 1923 erobrer magten efter et statskup.

Den unge bankassistent Berta Panatis fra Barcelona er glødende tilhænger af det spanske kommunistparti, og vælger en lovende karriere i banken fra, da hun bliver udvalgt til at udføre et attentat mod Rivera.

Hun sendes til en lille, afsidesliggende by i Pyrenæerne, med penge og mordvåben, for at afvente et telegram med besked om, hvor og hvornår hun skal fuldføre sin mission. Hun forklarer sin far, at hun skal forberede sig til en bankeksamen, og han vælger at flytte med og gøre hende selskab.

Ugerne går. Berta hører stadig intet fra kammeraterne i Barcelona. Hun cykler hver dag ind til byen, for at spørge efter sit telegram på byens posthus. Her møder hun postmesteren Carlota, som med tiden er blevet den eneste, foruden faderen, som hun taler med.

Men telegrammet lader vente på sig. Pengene slipper op, og Berta og Albert Panatis kommer til at mangle mad, og brænde til opvarmning af deres hus. Faderen ønsker at bryde op og rejse tilbage til Barcelona. Men Berta vil ikke give op.

Romanens titel refererer til et fejlslagent attentat mod den italienske diktator Mussolini. Violet Gibson, en irsk kvinde, kom i 1926 så tæt på Mussolini, at hun kunne skyde ham to gange i ansigtet. Hun ramte dog kun hans næse. Berta Panati holder modet oppe i den lange ventetid, med at læse avisartikler om Violet Gibsons attentatforsøg, overbevist om, at hun selv vil være en bedre skytte.

Romanen er en vellykket skildring af en idealists erfaringer og prøvelser, den diskuterer suverænt modsætningerne mellem vore personlige idealer og virkeligheden, og i sidste ende vores individuelle samvittighed.

Den catalanske forfatter Lluís – Anton Baulenas har ikke tidligere været oversat til dansk, men nu har forlaget Turbine taget chancen med denne roman. Og må den blive vel modtaget.
Romanen fik Sant Jordi-prisen i 2008.

Lluis – Anton Baulenas
367 sider
Udkom 20/4 2016.
Gyldendal

Anmeldt af Maibritt Lindblad