Charlotte Link er ferm til at vride uhyggelige psykopatiske portrætter frem på sin pc’er. I ‘Tlibederen’ beskriver hun indgående en psykopatisk parasit. Robert Jablonski er en sådan samvittighedsløs psykopat. Fuldstændig hæmningsløs i jagten på sine øjeblikkelige mål. Hvis der er noget, som han vil have, så er det kun rimeligt, at verden giver det til ham, d.v.s. at han bare kan rage til sig uanset om han skal bedrage, stjæle eller myrde. Og Jablonski har fundet ud af, at han har et særligt talent for at sætte sig på svage kvinder. Han udvælger sig et offer, og med den rette blanding af nådesløs kritik og en smule ros får han kvinden viklet om sin lillefinger og suget tom for kontanter.

Det er med elegant hånd, at frau Link får alle de forskellige tråde til at samles til et tykt reb. En morgen overværer den unge Leona Dorns resultatet af et formodet selvmord. Leona ser en ung kvinde falde fra en altan. Inden den hårdt kvæste kvinde går i koma, når hun at sige til Leona: ‘Så lykkedes det ham endeligt…’

Leona går med til begravelsen, og bliver involveret med forskellige personer i den afdøde kvindes, Evas, bror og vennekreds. Hun vil gerne vide mere om den døde kvinde og forstå, hvorfor hun døde og om det virkelig var en ulykke.
Midt i det hele forlanger Leonas mand pludselig skilsmisse. Han har efter 13 års ægteskab fundet sig en ny model, og Leona står fortumlet tilbage, ramt af en tomhedstornado kaster hun sig over mysteriet med Evas død. Hun bliver forelsket i Evas bror, Robert Jablonski, selvom alle advarselslamper burde lyse som et helt cirkustelt. Romanen udvikler sig til et studie i psykopati.

Jablonski går helt over gevind. Han bliver stalker og Leonas kat bliver forgiftet, og efterhånden mister Jablonski helt jordforbindelsen. Verden og kvinderne og især Leona er imod ham, og nogen må dø, han vil dræbe for (at beholde) sin elskede Leona – selv Leona..!

Historien vikler sig rundt om Leona og hendes udvikling fra en forsagt nummer to i ægteskabet til et selvstændig og kampberedt kvinde, der til sidst sætter hårdt mod hård da Jablonski kidnapper en dreng, mens han accellererer sin stadig voksende spiral af grove lovovertrædelser.

Der er ikke de store overraskelser i fortællingens udvikling, men historien er fint skåret og giver et uhyggelig billede af den pæne psykopat i arbejde, så man er gennem de 500 sider, inden det går op for en, at den er så lang.
orfatter: Charlotte Link
Oversættelse: Ursula Baum Hansen
498 sider
Forlag: Mrs. Robinson
Udg.: 17.01.2012
4 glober