”Grænsegængeren” er Matti Rönkäs første af indtil nu seks bøger om finsk-russeren Viktor Kärppä. Serien har indbragt ham flere hæderspriser, bl.a. ”Glasnøglen”.
Bogen foregår dels i Helsinki, dels i et område. der er ganske blankt på mit indre atlas, nemlig Karelen på grænsen mellem Finland og Rusland. Til den danske udgave har forfatteren knyttet et kort forord med historisk baggrund, hvilket er en rigtig god hjælp. En anden hjælp er, at der bagerst i romanen er en personliste, hvor de russiske navne, kælenavnene og de finske udgaver af navnene står oplistet. Så selv læsere der ikke lige har deres finske eller russiske helt på plads kan være med. Da der også forekommer lokaliteter i bogen, som undertegnede aldrig har hørt om før, er det trykte atlas vældig praktisk.

Og så er læseren ellers klædt på til mødet med den kriminelle underverden i denne spændende noir krimi.

Hovedpersonen, privatdetektiven Viktor Kärppä, er flyttet tilbage til Finland efter Sovjetunionens sammenbrud og lever nu af at udføre kriminelle opgaver, eksempelvis at sørge for diverse tilladelser til landsmænd, der gerne vil tilbage til Finland samt hjælpe politiet med diverse oplysninger, når det nu kan svare sig.

En dag henvender en stilfærdig antikvarboghandler, Aarne Larsson, sig til ham. Hans noget yngre estiske kone er sporløst forsvundet. Viktor graver sig ned i sagen, afprøver sine forbindelser inden for de kriminelle kredse og hos politiet, men alle spor ender blindt. Da Viktor finder Larsson brutalt myrdet, er han klar over, at nu gælder det ikke længere en forsvunden hustru. Jorden begynder at brænde under hans egne fødder.

Romanen er ikke så lang, men der er godt med tempo, russiske steroider og cool dialog. Desuden tegnes et flot portræt af dette u-exponerede hjørne af Europa.

Med hovedpersonens ord: ” Jeg er ved at dø af grin, når jeg læser, at verdens stejleste kløft mellem levestandarder er på grænsen mellem Mexico og Californien. Røv, nøgler og koben, den største ravine ligger i Värtsilä, når man kører mod Ruskeala. Der er luften tyk af tiggere, forurening og alskens beskidte skravl og tuberkler. (…) når du og alle andre rige finner i stille accept med den sandhed, er I lige så slemme skurke som mig”. Viktor er ikke kun grænsegænger i fysisk forstand. Også moralsk befinder han sig i en gråzone, som han netop bruger sin dobbelte nationalitet til at forsvare. Man kan sige at han i romanens start er i det finske Värtsilä, men udviklingen fører ham længere og længere mod det russiske Ruskeala.

Grænsegængeren

Forfatter: Matti Rönkä
Oversættelse: Birgita Bonde Hansen
228 sider

Forlaget Turbine
Udg.: September 2011

5 glober
Anmeldt af Eva Lene Kristensen