Hvis man sender syv mennesker med liv på samvittigheden ud på en øde ø, så slår de sig selv og hinanden ihjel i løbet af få dage.
Med basis i samme konstruktion som Agatha Christie bruger i sin …And then there Were None, og som også anvendes i den parodiske film Murder by Death udvikler Leonora Christina Skov et vidunderligt og vanskeligt gennemskueligt plot med små menneskelige gysere on the side.
Syv mennesker anbringes på en øde ø. Det er kunstnere og videnskabsfolk, de kender umiddelbart ikke hinanden, og de er angiveligt inviteret til en måneds betalt ophold, så de kan få fred til at arbejde med deres respektive projekter. Den øde ø er Stormø, der ligger ud for Esbjerg, og den kan ikke goggles. På øen er der et stort, moderne hus og intet andet. Der er udover en kok og en mand, der skal sørge for, at gæsterne finder sig til rette, de syv der tæller forfattere, en videnskabskvinde, en arbejdsløs ph.d.’er og en pensioneret præst og tidligere højskoleforstander.
Fælles for dem er, at de har en fortid, og da de lærer hinanden nærmere at kende, viser det sig, at de også har haft en fælles bekendt, en ung kvinde der tilsyneladende har begået selvmord – for den ene var hun en veninde, for en anden var hun elskerinde.
Det viser sig, at der er hverken net- eller telefonforbindelse, og kort efter ankomsten finder de et reb hængt op i loftet og en stol nedenunder. Det skræmmer enkelte af de tilstedeværende, men ellers går den første uge i uskøn mangel på harmoni. Indtil den første, en ung kvinde, findes død. Måske er hun bare faldet.
Derefter begynder det at gå hurtigt, folk forsvinder, en enkelt har muligvis forsøgt at svømme væk fra øen, selv om vandet er absurd koldt. Efterfølgende kommer det til opgør, men der er en overraskelse i slutningen. Den afsluttende fase er uklædeligt lang i sin opklaring men nødvendig for hele forståelsen. Ellers dejligt velkonstrueret med dansk mentalitet koblet på thrillergenren med super underholdning til følge.
Hvor intet bryder vinden
Leonora Christina Skov
356 sider
Politikens Forlag
Udgivet: 2015
Birte Strandby