Letlæsningsbog for større børn i DYNAMO-serien

Med DYMANO-serien præsenterer forlaget TURBINE en serie af letlæsningsbøger for de større børn og unge i alderen fra ti år og op. Ikke mindst drenge vil ofte savne spændende og vedkommende bøger, der fænger selvom de endnu ikke har helt fod på læsningen.
”Syv dage med Emma C” er en oplagt fortælling til drenge på mellemskoletrinnet, der efterspørger nemme bøger om hverdagssituationer og andre genkendelige emner. I bogen møder vi drengen Kalle og hans klassekammerater Futte og Peppe. De tre går sammen i frikvarterne. De har fundet en pakke cigaretter og ryger i smug. Alicia og Emma C fra syvende kommer og deltager. Kalle synes godt om Emma C. Han regner ud, at cigaretpakken kan holde i syv dage. Men så er der taget af pakken! Det gør Kalle urolig og frustreret, at pakken snart er tom. Så stopper Alicia og Emma C måske med at være sammen med dem i frikvarterne. Det er ikke nogen rar tanke, når man som Kalle er forelsket i Emma C. Kalle skriver en seddel til Emma C, men nogen har fået fingre i den. Snart bliver Kalle hånet og gjort til grin. Sikke noget lort! Hvor er det bare svært at hedde Kalle og opleve forelskelse for allerførste gang.

Liva Skogemann har skrevet en sød og ligetil fortælling om emner, der vil være genkendelige for mange børn: gruppepres, drilleri og den første spæde forelskelse. At rammefortællingen er en gruppe drenge, der i smug samles for at ryge cigaretter i skoletiden, er på en gang både uheldigt og uhyre tankevækkende. Er det vitterligt det, der skal til for at målgruppen finder bogen spændende, tiltrækkende eller genkendelig?! Det ville være al for vidt at gå, hvis nogen beskyldte forfatteren for at påskønne eller forherlige rygning. Men ikke desto mindre er det vel nok tvivlsomt, om det kan være positivt, at bogens univers og scene som det naturligste i verden har rygning blandt mindreårige i centrum. For hvorfor i alverden skal den allerførste spæde forelskelse kædes sammen med det? Hvor er det ærgerligt at forfatterens ellers udmærkede bog om drengeliv, gruppepres og følelser for det modsatte køn, skal foregå på en scene hvor ungerne ryger i smug i skoletiden. Om ikke andet kunne vinklingen være modsat: at Kalle gik imod kammeraterne for at opnå pigernes accept – da piger oftest synes at rygning er usmart. Lad os håbe, Liva Skogemann rammer bedre næste gang.

Liva Skogemann

Illustrator Katrine Clante

42 sider ill.

TURBINE forlaget

Udgivelsesdato: 02.04. 2014