Samlet udgave af nobelpristageren J. M. Coetzees tre erindringsbøger. Drengeår handler især om den tid, hvor hovedpersonen er 10 – 11 år. Livet foregår i Sydafrika, apartheid er et livsvilkår, noget drengen undrer sig over men ikke stiller spørgsmålstegn ved. Den unge John er anderledes fra begyndelsen, således svarer han, da han af lærerne på sin skole bliver spurgt hvilken religion han tilhører, at han er romersk-katolsk. Han har med sin unge alder ingen ide om, hvad det betyder, men på skolen betyder det, at han ikke deltager i morgensang, at han bliver mobbet af katolikkerne for at være jøde, og generet af jøderne fordi han ikke kommer til deres møder.
I Ungdomsår tager John til England. Det er hans hensigt at afskære enhver forbindelse til et Sydafrika, som han opfatter som uretfærdigt og uhyggeligt. Han bliver computerprogrammør hos IBM, men det forhindrer ham ikke i at opleve al den Weltschmerz en ung forfatter skal igennem, mens han tager bestik efter Eliot, Kafka og Pound.
I den sidste roman Sommertid skiller forfatteren sig fra sin hovedperson, der dør, og Sommertid består dels af Johns efterladte notater og dels interviews med hans kusine og hans elskerinder, hvoraf en enkelt tilkendegiver, at sex med John er blottet for spænding, og at hun efterfølgende opgav affærer med hvide sydafrikanere.
Hele bogen – der er langt mere roman end erindringer – er skrevet i nutid, den er lutter nærvær og tilstedeværelse i tiden. Med underspillet drama og stilfærdige overvejelser – om formålet med dans, om computerprogrammørers udsyn – inddrages læseren i en tilværelse med store tanker og små bevægelser.
J.M. Coetzee
Oversat af Niels Brunse
510 sider
Gyldendal
Udgivet 30.05.2012
Birte Strandby