Smerten er allestedsnærværende i Ottarsdóttirs digtsamling Findes der kobberrør i himlen – i ’hende’ og i ’ham’, men mest hjerteskærende i barnet, hvis synspunkt vi følger. Barnet lever i det store hus mellem ham og hende; altså moren og faren. Et hus hvor smækken med døre, trusler om selvmord og kniv-overfald er hverdag og hvor morens humør udgør det minefelt, som far og barn så håbløst forsøger at navigere i.
Glæden er fredløs hedder det f.eks. i digtet VÆGGE, som er et af flere af de digte, der beskriver hvordan morens utilregnelige mentale tilstande forhindrer enhver form for oplevelse af varig ro eller glæde.

Svigtet overfor barnet kommer dog ikke kun fra morens psykiske tyranni – farens svigt fylder i den grad også meget i det barneliv, der portrætteres. Faren, der helst vil fortrænge elendigheden og flygte fra konflikterne, tåler f.eks. ikke synet af barnets Bønfaldende øjne der mindede ham om, at han igen havde glemt sig bort, i digtet RABARBERGRØD, der nærmest udgør en lille novelle. Barnet udtrykker den sorg og frygt, der hersker i huset og er derfor en levende påmindelse om alt det, der er galt i relationerne – en påmindelse faren helst er foruden.

Sproget i de fleste af digtene er stærkt og smukt sat sammen. Som i de tre digte om selvmordet, der aldrig finder sted, men alligevel konstant er til stede, når det f.eks. hinker paradis med barnet eller lugter som kun en mor kan lugte.
Beskrivelserne af selvmordet som en selvstændig magtfaktor, der både ligger på lur i barneleg og i forældrenes dobbeltseng er flotte og hjerteskærende og i det hele taget giver digtsamlingens portræt af et barnesind i en umulig position, mellem en dominerende, plaget mor og en undertrykt, passiv far, et levende og råt indblik i et område, vi som samfund kunne vælge at sætte mere fokus på.

I hvert fald byder Ottarsdóttir i denne fine lille samling digte op til refleksion over, hvad der foregår bag facaderne i alle landets pæne mørklagte huse.

Katrin Ottarsdóttir

51 sider

Forlaget Torgard

2016

Anmeldt af Tea Stræde Spile