Hesteæderne er en sprudlende og sprogligt fantasifuld digtsamling, hvor det gennemgående hovedtema i digtene er: Hesteæderne, der kan anskues som indbyggere i det danske samfund, hvor de driver hinanden til vanvid, i særdeleshed den fattige kunstner, der føler sig sat uden for velfærdssamfundet eller bevidst har valgt denne tilstand?

Det er en ond verden, hvor alle rager til sig, styret af en konsul og ”hans 400 nihilistiske sønner”, der plejer deres egne økonomiske interesser.

Det er politisk satire – i går – mest i dag – og måske i morgen. Vi stifter bekendtskab med et forbudsdanmark – efter svensk forbillede – hvor alt forbydes: ”Forbyd de eksotiske trosbekendelser, / forbyd hostesaft/ forbyd solbriller med religiøse snore, / forbyd ungdommens utilfredshed, / forbyd hestekapper, / forbyd de midaldrendes sjælekriser, / forbyd al poesi efter konsulens fødsel.” Det er barske løjer, og grænser til det komiske, men tilsat en moralsk pegefinger: Sådan kan det gå, hvis godhedens mænd og kvinder tager over.

Så ender vi i det sorte kaos, og jorden går under.

Flere af påstande synes at være noget overdrevne, f.eks. at Karen Blixens novelle: Skibsdrengens fortælling bliver kasseret af biblioteket, fordi ingen mere låner den. Vi er et samfund af analfabeter!!! Biblioteker sælger i dag ud af visse bøger, men mest fordi de er slidte, forældede eller af pladshensyn. Skibsdrengens fortælling kan være blevet slidt, fordi så mange har haft fat i den, men den bliver aldrig forældet.

Som beskrevet et uhyggeligt forvarsel om et samfund i forfald, tilsat kulsort humor. Ganske tankevækkende, men samtidigt så voldsomt og grumt, at smilet let kommer frem. Det kan ses som en kritik, som rammer både fortid, nutid – og måske fremtiden.

Thomas Boberg mestrer med elegance de sproglige finurligheder og gør de dystre tider nærværende, om end alt bliver iagttaget med ret sortmærkede øjne. Et stænk af lidt positivitet og et spinkelt håb ville gøre digtene mere læseværdige.

Forfatter: Thomas Boberg

104 sider

Forlag: Gyldendal

Udg.: 2010

Anmeldt af Hella Sylvest