Fem brutale noveller om menneskelig tragedie

Den første handler om en mor, der frem for alt vil bestemme. Under påskud af at ville gøre det bedste for sit barn, bliver hun til en dominerende monstermor, der med psykiske og voldelige overgreb styrer skæbnen for den lille dreng og korrumperer hans første møde med beskytterrollen.

Novellen Sov sødt barnlille er lige så grotesk, og her er morderen uskyldig. Den unge, kedelige bibliotekar får en ny nabo. Han træffer hende ganske vist ikke, men han kan høre hende synge vuggeviser. Fru Petersen i ejendommen tager sig af den nys ankomne, og hendes mand bringer mad op. Efter et stykke tid går det op for vores hovedperson, at der også lyder barnegråd fra nabolejligheden, og selv om han har principper om aldrig at blande sig folks privatliv, kan han ikke lade være med at interessere for, hvad der foregår. En dag lugter han røg fra lejligheden, men det lykkes ham at redde beboeren. Der er flere mystiske hændelser, branden var muligvis påsat, og kort efter bliver der begået et mord. Men der er ingen tvivl om, hvem der er morderen, og hovedpersonen kender også motivet.

Der er flere noveller om moderskabet og dets uhyrligheder, og så er der en novelle om at være en god søn, der nok må kunne give samvittighedsnag til andre sønner, gode såvel som dårlige.

Novellerne er dystre og udviser ingen positive forventninger til medmenneskene. Der er gode udleveringer af de sortere nuancer i moderrollen, og selv i dette kyniske univers findes der grimme overraskelser til læseren.

Svend Erik Sørensen

153 sider

Mellemgaard

Udgivet: 30.10.2013

Birte Strandby