“Når et skib gik ud af havnen, så synes jeg, det var rørende at se, hvordan man gik rundt og håndede til kolleger. Vi har gjort det der. Vi har bygget det skib. Der var en vis stolthed og en vis højtidelighed om, at nu sejler det. Det var ikke “det var fedt” eller “godt gået”. Nej, man gik bare rundt ordløst og håndede”.

Sagt af Herdis Jakobsen, svejser. Citatet bringes i den nyligt udkomne bog Skibsværfternes Historie af Lars K. Christensen.

Ordene dækker smukt den stolthed som tusindevis af arbejderne, i forskellige fag, følte over deres arbejde.

Efterhånden som træ blev afløst af jern og stål til bygning af skibe fra slutningen af 1800-tallet blev Danmark et stort skibsbyggerland. Der voksede stålskibsværfter frem i Frederikshavn, Aalborg, Odense, Svendborg, Nakskov, København, Helsingør og Aarhus. For ikke at nævne kæmpen Lindøværftet ved Kerteminde. I løbet af 1960’erne nåede værfterne op på at beskæftige ca. 20.000. Hertil kom et stort antal arbejdspladser  hos værfternes underleverandører.

I slutningen af 1900-tallet startede nedturen for værfterne. Det var billigere for rederne at få bygget deres fartøjer andre steder i verden. Og et stykke inde i 2000-tallet var det slut. Nybygningsværfterne er nu  historie, og det er fint, at der nu er udgivet en samlet historie om disse spektakulære arbejdspladser.

Bogen udmærker sig ved, at fotografierne fylder mere end teksten.  På den vis kommer vi tæt på hverdagen i alle kroge af værfterne. Det er virkelig en bog, der sætter “manden på gulvet” i centrum.

Teksten er informativ- og fortæller om konstruktionsarbejde, arbejdsgange i beddinger og dokke, om at nitte og senere svejse, de forskellige fag, der var på et værft, kvindernes indtog som kranførere og svejsere, fagforeningernes magt, strejker, øgenavne, og meget andet. Øgenavne var som regel ikke ondt ment. Snarere et bevis på, at en kollega  var regnet for noget.

Et citat mere: “Os, der arbejdede tæt sammen, vi var jo sgu ligesom en familie”, Per Larsen, værktøjsmager.

Lars K. Christensen er historikere og museumsinspektør ved Roskilde Museum.

Han slutter sin udmærkede bog sådan:

“Vi har mange museer, der har fokus på de tider, hvor danskerne hovedsagelig levede som bønder og håndværkere. Men det store museum, som for alvor kan folde  historien ud om, hvordan vi gennem næsten 150 år byggede enorme skibe af jern og stål, og hvordan det prægede landet økonomisk, kulturelt og politisk, det venter vi stadig på”.

Det var han ret i.

Skibsværfternes historie

Fakta

Forfatter Lars K. Christensen

304 sider, rigt illustreret

Udkom den 7. november 2023

Turbine.

Anmelder Bjarne Gregersen