Hvis man kommer fra den relative ro i provinsen, er det voldsomt at træde ind i bogmessens larm og trængsel. Debatscenernes lyde blander sig med debatterne på udstillerstandene, populært kaldet Bogforum stereo. På Strandberg Publishing kunne man høre Gutkind og omvendt, og man kunne høre debatten om Mental load på Bellascenen suppleret med Vigdis Hjorths engagerede stemme fra forlaget Turbine. En enkelt stand havde foregrebet problematikken og publikum der sad med hovedtelefoner.

 

 

Men der var mange gode oplæg blandt andet Mental load – familiens skjulte arbejdsopgaver af og med Cathrine Katzman og Laura Vilsgaard

Forfatterparret indledte med at fortælle om, hvor vanskelighederne i den ulige fordeling af arbejdsopgaverne ligger, nemlig på tre områder: projektlederen i hjemmet, de cirkulære opgaver såsom bleskift og at yde omsorg – og dermed generelt skabe et trygt miljø. Mænds primære opgave er så at tjene penge. Det er omtrent som i stenalderen omsorg kontra forsørgelse, og det kan dokumenteres, at kvinder bruger en time mere om dagen på hjemmet end manden. En del af denne mental load er stort set usynlig, for eksempel det at booke lægetid, arrangere legeaftale, pleje sociale relationer, og det er ikke let at flytte alle opgaver, men man kan lave aftaler indbyrdes.

Problemet er ikke kun kvindens mange opgaver, men også det faktum, at mænd er i minus på de sociale netværk, hvad der også kan influere på deres markante overvægt i hjemløse- og misbrugsstatistikker.

Det kan dokumenteres, at kvindens løn falder 20 pct. ved det første barn og 10 pct. ved hver af de efterfølgende, mens mænds er uforandret. To tredjedele af alle skilsmisser initieres af kvinden, mens mænd til gengæld er hurtigere til at finde nye partnere.

Når der ikke sker mere for at ændre på denne tingenes tilstand, handler det til dels om samfundets forventninger til manden, og ikke mindst vores forventninger til tilværelsen om grønt til maden og penge til ferien. Med samarbejde og fornuftig planlægning kan man ændre på tingene, men det kræver en indsats for at undgå at falde tilbage på shefault.

Forfatterne er blandt andet inspireret af en kort tegneserie af franske Emma.

På Bellascenen var der desuden oplæg om Danmarks paralleløkonomi og Rede penge, skrevet af Bo Elkjær og Niels Sandøe. Det var lidt af en gyser at høre om milliarderne der flytter ud af europæiske statskasser.

Oplægget omfattede en længere redegørelse om 94 fakturafabrikker, svindelselskaber med bankkonto og en direktør på bistandshjælp – til at tage skraldet, når selskabet lukker. Og det blev beskrevet, hvordan man ved transaktioner med udlandet kunne undgå moms, skat og bidrag. I forbindelse med bogen fandt man umiddelbart 835 almindelige, danske firmaer der fik lavet regninger på fakturafabrikker.

På Perspektivscenen var Borgerligheden til debat. Anders Krab-Johansen med Fri os fra den værdiløse borgerlighed og Martin Ågerup med Hvad det vil sige at være borgerlig diskuterede liberalismens og borgerlighedens krise med Rasmus Ulstrup Larsen som moderator. Det vil sige, Krab-Johansens bekymring for liberalismen kunne ikke spejle sig i Ågerups beskrivelse af borgerligheden, men det havde måske også været for meget forlangt.

Uanset var det en interessant debat. Krab-Johansens anke var, at liberalismen har satset på individuel frihed og vækst, og til gengæld glemt alt ind i mellem såsom fællesskab, familie og sproget til at fastholde en liberal ideologi.

For Ågerup handlede det mere om at finde en borgerlig ideologi, så kunne forlig, aftaler og kompromisser udmærket være en del af projektet, men det er nødvendigt at kende sit ståsted, det personlige ansvar og konsekvensen af sine handlinger.

Krab-Johansen beklagede det snævre økonomiske fokus, og at velfærden i høj grad er overladt til venstrefløjen. Det er problematisk, at forældre skal vælge ungernes institutioner, og at højrefløjens svar på udfordringen er flere institutioner. Generelt er det farligt at overlade velfærd til andre – her brugte Krab-Johansen ordet ‘barnligt’ om de liberales manglende erkendelse af ansvaret.

Ågerup fastslog, at borgerlighed omfattede både den liberale og den konservative holdning, og at kendetegnet ved den konservative var stedbundetheden.

Begge erkendte, at magten var sivet ud af partierne og kernen forsvundet fra Venstre. Men skal man både betale skat og købe ved siden af? Krab-Johansen understregede igen, at man manglede fælles forestillinger om godt og skidt, om skole, om sundhed. Er markedet på vej til at løse problemerne?

Fattige lande har ikke råd til en velfærdsstat. Rige lande har ikke brug for det.

Et af de arrangementer der trak mest publikum var Politiske venskaber med Jakob Mark, Alex Vanopslagh og Troels Mylenberg, og det var nok også her der var mest materiale til stand-up og skarpe observationer. Desværre er et positivt begreb som venskab ikke rigtigt noget der er bid i uagtet velkvalificeret engagement.

Et af de mere sælgende oplæg var Johanne Pontoppidan Tuxen der fortalte om bogen ‘Hvordan mennesket fik superkræfter’ på Informations stand. Bogen handler om energiens historie fordelt på Evolution, civilisation, revolution, transformation, acceleration og kulmination. Det omfatter alt fra ild over dampmaskine og fossiler til fusionsenergi. 

Tuxens tale var krydret med mange anekdoter og interessante informationer. For eksempel talte hun om, hvilken flaskehals det ville være, når verdens befolkning skulle til at ændre vaner i håbet om igen at kunne holde sig inden for de planetære grænser. Udfordringen blev vel belyst, da hun fortalte, hvordan en tysk cykelrytter, Robert Förster, blev koblet til en generator og cyklede, til han var næsten ved at besvime, men alligevel kun skabte strøm til at riste et stykke brød. Vi er blevet forvænte i vores forbrug af energi.

Vi har langt igen, men hvis vi ellers kan blive enige, er det stadigt muligt at ændre vores levevis, så der også bliver lidt planet til ungerne.

BogForum er som sædvanligt et sandt overflødighedshorn af information om litteratur, politik og nye tendenser. De største udfordringer – udover larmen og trængslen – er at vælge sine muligheder, så man får mest muligt med sig hjem.