Den engelske bestsellerforfatter Victoria Hislop er især blevet synonym med store episke fortællinger, der udspiller sig i Grækenland. Undervejs i romanerne portrætteres landets forhistorie. I romanen ”Statuetten” går turen nok engang til Grækenland, hvor forfatteren selv har en ekstra bolig på Kreta. ”Statuetten” er en storladen historisk roman om at kende sine rødder, om kostbar græsk kulturarv, politik og om at handle ret. Fortællingen er iblandet et stænk af et mysterium. Det hele er krydret med kærlighed, sådan som Victoria Hislop har for vane at gøre i sine populære romaner. 

Hovedpersonen er den unge Helena McCloud, der vokser op i England med en græsk mor og skotsk far. I 1968, da hun akkurat er stor nok til at rejse på egen hånd, begynder hun at tage på sommerferie i Grækenland hos morens velstillede forældre. Målet er, at hun kan lære sin græske kultur at kende. Men Helenas mor og far tager aldrig med til Athen. Helenas mor, Mary, har valgt at trække sig helt fra sin far, den pensionerede general Stamatis Papagiannis. 

Helena har arvet sit kobberfarvede store røde hår efter sine skotske rødder. Det ser bedstefaren ilde til. Som ung vælger Helena at læse kemi. Samtidig har hun en stor passion for græsk arkæologi og kunst. Hun tilbringer en sommer som frivillig hjælper ved en arkæologisk udgravning på en ø i Ægæerhavet sammen med den charmerende Nick Hayes-Jones, hun mødte på Oxford. Oplevelsen bidrager til en forståelse for vigtigheden af at beskytte de græske kulturskatte herunder de dyrebare fragmenter, der er genvundet fra jorden. 

Efter bedsteforældrenes død arver hun sine bedsteforældres store lejlighed i Athen og vender tilbage til Kolonaki-kvarteret. Hun genkalder sig barndommens somre i den selvsamme lejlighed. Dengang var landet endnu var et militærdiktatur. Med sine tætte forbindelser til juntaen var bedstefaren en af dem, der havde indflydelse. Helena stod ikke sin bryske bedstefar nær, men holdt af sin bedstemor og var meget tæt knyttet til deres omsorgsfulde stuepige, Dina. 

Helena er opsat på at sælge bedsteforældres lejlighed og sætter sig for at rydde op. Undervejs støder hun på nogle værdifulde gamle genstande. Men hvordan er hendes bedstefar komme i besiddelse af disse antikviteter? Snart må hun sande, at hendes bedstefar var viklet ind i forbrydelser, korruption, tyveri og ulovlig erhvervelse af græske kulturskatte. Det kalder på stillingtagen og mod til at rette op på fortidens synder. Helena får heldigvis hjælp af venlige lokale, hun møder i forbindelse med at lejligheden skal sælges. Desværre oplever hun også, at udsigten til penge får det værste frem i folk. 

”Statuetten” er en klassisk Victoria Hislop roman, der både underholder og underviser i græsk kultur. Det ser ud til at være en meget gennemresearchet bog om en del af Grækenlands mørke fortid. Fortællingen fascinerer med sit interessante plot om kunstskatte og de mange detaljer. Indvævet er en række dramatiske begivenheder og en generøs mængde romantik. 

Du kan se frem til en stemningsfuld murstensroman på 500 sider. Skønt sproget er letlæseligt, og det er nemt at orientere sig i tid og sted, så bliver fortællingen lidt for tung i midterstykket. Historien begynder med en langsom opbygning, der gradvist afslører lagene af mystik. Men der mangler lidt fremdrift i den detaljerige og lettere kulørte historie. Victoria Hislop beskriver miljøet, så du dufter og sanser det typisk græske, mens du læser. Det kommer dog med den pris, at bogen virker lang og en anelse ujævn. ”Statuetten” zoomer b.la. ind på de udfordringer, der knytter sig til arkæologiske skatte. De er tit genstand for tyverier og fusk. Bogen er modig i den forstand, at hovedpersonens morfar er en del af militærregimet. Helena er en kvindelig heltinde, der tappert kæmper for at rette op på fortidens synder. En helt af den nye tid. Det er der kommet en gedigen historisk fortælling ud af tilsat masser af romantik. Det er næsten helt eventyrligt!

Statuetten

Forfatter: Victoria Hislop

Oversættelse: Johnnie McCoy

Forlag: Forlaget Zara

595 sider. Hardback

Udgivelsesdato: Den 12. september 2024

Anmelder: Nønne Lønne Votborg