En rejse gennem Danmark i år 984
Anders Lundt Hansen har en opfordring til sidst i sin nye bog, Kong Haralds Ringborge: Læseren bør rejse fra borg til borg og lade sig imponere af deres ambition og symmetri.
Og så en løftet pegefinger: “Husk blot på, at der ikke er tale om vikingeborge. Tværtimod var borgenes hensigt at gøre det af med egenrådighed hos stormænd og i stedet få alle skibe i Danmark til at sejle i den retning, kongen pegede”.
Fra 970’erne til først i 980’erne lod Harald Gormsøn bygge mindst seks næsten ens ringformede forsvarsanlæg: Aggersborg ved Limfjorden, Fyrkat ved Hobro, Nonnebakken i Odense, Trelleborg ved Slagelse, Borgring ved Køge og Borgeby i Skåne.
Anders Lundt Hansen tager læseren med fra borg til borg. Kyndigt tolker han de arkæologiske fund, som er gjort de enkelte steder. Han beretter om, at eksisterende anlæg brutalt blev fjernet for at bygge den borg, som Harald ønskede sig. De seks anlæg lå på strategisk velvalgte steder med god adgang videre til handelspladser m.v.
Skriftlige kilder er der ikke at ty til. Det skriftlige om tiden er leveret mange år senere, og her må forfatteren balancere og fint nå frem til, hvad der er rigtigt og hvad der er digt.
Læseren bringes ud af en eventuel vildfarelse om, at Haralds borge var store og mægtige. Han byggede få og små borge i sammenligning med, hvad venderne, englænderne og frankerne anlagde.
Harald regerede i 30 år, fra 958 til 986. Han, der stod bag Jellingstenen, forsøgte at centralisere magten. Succesen var ikke langtidsholdbar. Det menes at Harald døde i et oprør der var rettet mod ham. Og som Anders Lundt Hansen skriver: “Kong Haralds borge er fortællingen om, hvordan hovmod, magtbegær og en arrogant ide om egen usårlighed førte til undergang og et ydmygende eftermæle.”
Hov, var det ikke “den Harald, der kristnede danerne”, som skrevet står på Jellingstenen. Harald besluttede på et tidspunkt at “ære Kristus alene og bød de folk, han herskede over,at forkaste afguderne”.
Det vil ifølge Anders Lundt Hansen sige, at Harald på ingen måde indførte kristendommen i sit i rige, men snarere nedlagde de tidligere religioner, der tilsyneladende havde eksisteret sideløbende med kristendommen i nogen tid.
Anders Lundt Hansen er betænkelig ved brugen af ordet viking. Hans kollega, historiker John Lind, har undersøgt, hvad en viking er. Ordet fandtes i middelalderen, men blev ikke ret tit brugt. Det betyder sørøver – uden nogen etnisk betydning. På over 2000 bevarede runesten forekommer viking kun en håndfuld gange. I 1800-tallet blev ordet genoplivet af nationalromantikerne, som gjorde det til en betegnelse for skandinavere i middelalderen.
Anders Lundt Hansen noterer, at det i dag stort set kun er museerne, der bruger v-ordet, dog mest i kommunikationsafdelingerne.
Kong Haralds Ringborge er ifølge forlaget den første samlede historie om alle ringborgene fra 900-tallet. Udførelsen er noget nær perfekt. Den præciserer fint en række faktiske forhold i perioden, den omhandler.
Kong Haralds Ringborge
En rejse gennem Danmark i år 984
Forfatter Anders Lundt Hansen
249 sider, illustreret
Udkom august 2024
Lindhart og Ringhof
Anmelder Bjarne Gregersen